Hierdoor zit je altijd rechtop in je stoel

The Optimist 5 mrt 2018 Gezondheid

Zitten is het nieuwe roken. En dan vooral zitten met een kromme rug, met je benen over elkaar en je hoofd naar het scherm van je laptop gebogen. Omdat dit de dagelijkse praktijk is voor velen, ontwikkelden twee onderzoekers van Universiteit Twente in samenwerking met een kledingontwerper een oplossing. Een kledingstuk met een technologisch snufje, waardoor je rechtop zit. Het werd begin februari gepresenteerd op de Fair FashionTech in het Designlab van de universiteit in Enschede.

Fysieke correctie

De technische universiteit in het oosten van Nederland staat erom bekend kleding te ontwerpen die een handje kan helpen gezonder te leven. Eén van de nieuwste vindingen is een vest dat je een duwtje geeft als je in een slechte houding zit. Angelika Mader en Geke Ludden zijn beiden als docent en onderzoeker verbonden aan de opleidingen Creative Technology en Industrial Design. Zij ontwikkelden een systeem voor in een kledingstuk dat je houding meet en corrigeert als die verkeerd is.

Textiel- en modeontwerper Hellen van Rees heeft het vest ontworpen waar het systeem in is verwerkt. Ze gebruikte daarvoor een soort vilt gemaakt van textielafval. Dat vilt trekt samen op het moment dat je krom zit, waardoor je een duwtje in de rug krijgt.

Efficiënt rechterop

Ludden doet onderzoek naar hoe design ingezet kan worden om gedragsverandering te bevorderen. Een bekend voorbeeld is de stappenteller. Het onderzoek richt zich op de vraag hoe we dit soort producten en diensten kunnen ontwerpen zodat het makkelijker wordt om gezond te leven. Het onderzoeken van alternatieve vormen van feedback, anders dan de grafiekjes of nummers op een scherm, is daar een onderdeel van. Zo ontstond het idee voor het vest. Ludden vervolgt: ‘Er bestaan apps op je telefoon of een buzzer op je schouder die je helpen met je houding. Maar zodra die een seintje geven, word je afgeleid van waar je mee bezig was. Daar zochten de onderzoekers een oplossing voor.

Elektronische coach

De ontwerper Van Rees probeert in haar collecties zo duurzaam mogelijk te werken en experimenteerde met textielafval. ‘Ik vind het mooi materiaal. Je ziet er nog kleine stukjes in van de kleding die het ooit geweest is,’ zegt Van Rees tegen de Volkskrant. Ze maakte losse stukken van de stof en verbond die vervolgens weer losjes aan elkaar zodat het geheel van vorm kan veranderen en kan reageren op het lichaam. ‘Dat werkte zo goed, dat ik het verder wilde ontwikkelen. Door de toevoeging van de elektronica kan die stof nu zelf bewegen en mensen op hun houding coachen.’

Lees ook in de Daily:
> Op deze plek komt de eerste circulaire woonwijk van Nederland
Heb je een boost nodig? Kies dan voor dit voedingsmiddel

The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Geef een reactie