Meditatie als remedie voor stressvolle perioden

The Optimist 21 jan 2021 Gezondheid

Ruim 70 procent van de Nederlanders heeft de afgelopen maanden stress, ongerustheid, angst en slaapproblemen ervaren. Dit blijkt uit onderzoek door de grootste Europese meditatie-app Petit Bambou. De helft van de mensen die meededen aan het onderzoek zegt daarbij te geloven in de voordelen van meditatie en mindfulness, terwijl slechts 10 procent van hen weleens mediteert. Toch is meditatie een krachtige manier om jezelf wat rust te gunnen, vooral in stressvolle perioden.

Omgaan met stress

Oprichter van de app, Benjamin Blasco, ziet in heel Europa een duidelijke stijging in stress en slaapproblemen door de coronapandemie. Uit het onderzoek blijkt dat een groot deel van de Nederlanders niet weet hoe om te gaan met stress. Er wordt vaak gekozen voor afleidingen als tv-kijken, koken, lezen of scrollen over sociale media. Meditatie en mindfulness zijn volgens hem een betere keuze: ‘Er zijn meerdere manieren om goed door deze periode te komen. Mindfulness is daar een van, gefundeerd door heel veel onderzoek.’ Door regelmatig een paar minuten per dag te mediteren neemt de ontspanning in het brein toe en is men beter in staat om te gaan met stress.

5 tips tegen stress

Naast mediteren kun je nog meer doen om te ontstressen. Petit Bambou stelde een lijstje op met vijf luchtige tips om stress aan te pakken in het dagelijks leven.

1. Probeer wat minder overweldigd te raken door het nieuws en de situatie, haal diep adem en bedenk wat je nu voor jezelf wilt.
2. Goede voornemens voor 2021? GEEN. Je bent al perfect.
3. Zeg regelmatig tegen jezelf: ik doe het goed en ik doe mijn best.
4. Raak vertrouwd met je binnenwereld: De wereld van geest, emotie, denken en intentie. Dit vereist verkenning, ontdekking, moed, nieuwsgierigheid en mededogen. Geniet van elke seconde terwijl je je innerlijke bewustzijnswereld verkent.
5. Label negatieve emoties. Oefen R.A.I.N. (Recognize, Allow, Investigate, Nourish; oftewel: Herken, Sta toe, Onderzoek, Voed). Wanneer je woede, frustratie, verdriet of een andere negatieve emotie ervaart, herken het dan door te zeggen: ‘Oh, dat is woede (of wat de emotie ook is) die nu naar boven komt.’ Alleen al het noemen van de emotie kalmeert de hersenen. Laat het dan een paar ogenblikken staan terwijl je voorzichtig onderzoekt waarom het er is. Voed jezelf tot slot door naar binnen te kijken en te vragen wat je nu moet horen of doen om jezelf beter te laten voelen.

Lees hier meer over meditatie:
Inzicht door meditatie
Yoga en meditatie hebben effect op moleculair niveau
Meditatie verplicht voor scholieren?

Bron: Petit Bambou
The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met