Yoga en meditatie hebben effect op moleculair niveau

The Optimist 25 sep 2017 Gezondheid

Meditatie en yoga kunnen moleculaire reacties in het lichaam veroorzaken, die tegenovergesteld zijn aan die van stress. Dat suggereert een verzamelstudie door onderzoekers van de Conventry University in Groot Brittannië en de Radboud Universiteit. Het onderzoek verscheen in juli in het wetenschappelijke tijdschrift Frontiers of Immunology.

Mind body interventions

Er werd onderzoek gedaan naar onder andere meditatie, Tai Chi, yoga en andere manieren om met de geest invloed uit te oefenen op het lichaam. Dit wordt ook wel ‘mind-body interventions’ genoemd. Deze methoden worden vaak gezien als manieren om stress te verminderen en gaan er dus vanuit dat de geest invloed heeft op het lichaam. Dit onderzoek bekeek of dit ook echt zo is. Hoewel dit idee over het algemeen bekend is, is volgens de Radboud Universiteit nog weinig bekend over het effect van mind-body activiteiten op biologische mechanismen bij stressreacties.

Uit het onderzoek blijkt dat mind-body interventions een lagere productie van het molecuul NF-kB en eiwitten genaamd ‘cytokines’ veroorzaken, wat de kans op ontsteking gerelateerde aandoeningen vermindert. Bij stress is het tegenovergestelde aan de hand: dan worden deze stoffen juist vermeerderd in het lichaam.

Eerder onderzoek naar mind body interventions

Het onderzoek verzamelde de gegevens van achttien al bestaande onderzoeken die zijn uitgevoerd over een periode van elf jaar. De onderzoekers analyseerden deze gegevens vervolgens op dit specifieke onderdeel. In totaal bevatten deze onderzoeken 846 deelnemers. De uitkomsten van de achttien onderzoeken zeiden allemaal iets over de werking van genen die eiwitten produceren en zo de biologische samenstelling van het lichaam en het immuunsysteem beïnvloeden (genexpressie). Zowel ervaren als non-ervaren beoefenaars van de mind-body interventions werden onderzocht.

Mogelijk zijn er nog meer manieren om deze moleculaire effecten op gang te brengen. Maar volgens de onderzoekers is het nog onduidelijk of andere activiteiten of een bepaald soort voeding dezelfde moleculaire effecten teweeg zouden kunnen brengen.

The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Reacties zijn gesloten.