Meditatie verplicht voor scholieren?

The Optimist 3 apr 2019 Samenleving

‘Op scholen krijgen we sport. Onze fysiek wordt daarmee getraind, maar het geestelijke blijft achterwege’, aldus neuroloog Steven Laureys. Hij pleit voor het lesgeven in meditatie op school voor kinderen. De Belgische wetenschapper is na een uitgebreid onderzoek en eigen ervaringen overtuigd van het belang van meditatie voor onze samenleving en op scholen.

Meditatie wordt door steeds meer mensen beoefend. Overgewaaid uit oosterse culturen heeft het een grote impact op de westerse samenleving. Door de grote werkdruk, een overdosis aan prikkels en de focus op competitie zoeken mensen verlichting en rust. Deze worden veelal gevonden in meditatie. Laureys benadrukt dat meditatie vooral niet moet worden gezien als iets zweverigs: ‘Het is in principe oersimpel en dat is er zo handig aan. Het is bewust-zijn.’

Meditatie in de wetenschap

De effecten van meditatie zijn al vaker bestudeerd door de wetenschap. Zo is het bekend dat meditatie ervoor zorgt dat hersenen minder hard aftakelen. Daarnaast heeft meditatie positieve invloed op stress en angstgevoelens. Mediteren verhoogt het concentratievermogen, de creativiteit en zorgt dat gedachten minder dwalen.

Gunstige geestelijke ontwikkeling

Al deze effecten van meditatie zijn gunstig voor de geestelijke ontwikkeling, ook voor die van kinderen. Uit onderzoek kwam het verhoogde concentratievermogen en verminderen van stress bij scholieren die mediteerden naar voren. Laureys’ pleidooi om de verzorging van het fysieke gestel te combineren met het mentaal onderhouden van de geest snijdt hout. Door mensen op vroege leeftijd met meditatie kennis te laten maken, zijn ze beter in staat om meditatie tijdens hun volwassen leven goed toe te passen.

De focus op de werkvloer verschuift naar door computer gedreven processen. Kinderen worden hierop voorbereid door bijvoorbeeld les te krijgen op iPads. En hoewel het nut hiervan nog niet is aangetoond – leerlingen leren of lezen niet beter met iPads – blijft men proberen om kinderen sneller te laten kennismaken met computers. Met al die indrukken is een les in meditatie misschien net wat de kinderen nodig hebben.

Bron: VRT
The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Geef een reactie