Lichter leven Paastip: volg je natuur! (of: bedenk niet te veel!)
Uitgelicht Zingeving

Lichter leven Paastip: volg je natuur! (of: bedenk niet te veel!)

The Optimist 22 apr 2019

Iedere week geeft schrijfster en coach Nannet van der Ham een lichter leven tip om de maandag zonnig tegemoet te treden! Voor vandaag schreef ze voor de gelegenheid een paastip.

DOOR: NANNET VAN DER HAM

‘Vrolijk Pasen!’, roepen we sinds jaar en dag naar elkaar. Daar spreekt een bepaalde lichtheid uit die vooral in reclames en in tijdschriften wordt benadrukt door gezellige ontbijttafels, kleurrijke boeketten en vrolijk kijkende mensen.

Maar wat is Pasen eigenlijk? Van oorsprong is Pasen een christelijke feestdag waarop de verrijzenis van Jezus wordt gevierd. Het paasfeest is onderdeel van de Goede Week die op Palmzondag (de zondag voor Pasen) begint en Witte Donderdag, Goede Vrijdag, Stille Zaterdag en uiteindelijk Paaszondag en Paasmaandag bevat.

In het westen en het oosten is het vooral een seculier feest, waarbij het gevoel van ‘een nieuwe lente, een nieuw geluid!’ de toon zet voor een fris begin. De voorjaarsschoonmaak en nieuwe kleren – er op je paasbest uitzien – zijn daar uitingen van. ‘Happy Easter, happy spring, happy, happy everything!’, wensen ze je in Amerika. Ik zei altijd tegen mijn kinderen toen ze jong waren: ‘Zoek de paashaas, híj heeft de chocolade!’

Pasen is voor mij het ultieme ontwaken. Het herrijzen uit mijn winterslaap. De toenemende warmte en het langere licht van de dagen brengen mij in een kinderlijke staat van opwinding over wat er te wachten staat in dit bijzondere seizoen van nieuwe licht- en luchtigheid. Van nieuw leven en van hoop. De weduwe van Martin Luther King zei ooit zo prachtig: ‘Goede Vrijdag, dat zijn de momenten in het leven dat er geen hoop is. Maar dan komt Pasen…’

Mijn Paastip voor dit jaar: volg je natuur!

Zie jezelf als het plantje, bloemetje of diertje dat zijn koppie voor het eerst in de lente tevoorschijn steekt. Baad in de warmte van de zon. Blijf in je vertrouwde omgeving en ga op ontdekking in je eigen buurt. Probeer je lichaam uit – beweeg het, laat het spelen, stretch het en laat het rusten als het moe is.

Doe je ogen even dicht als de buitenwereld je te veel wordt. Maak kennis met mensen, dieren, gebieden of gebouwen die je niet kende. Denk als een dier – maak je geen zorgen, heb geen spijt en geen verwachtingen. Eet als een plant – waterrijk en licht. Vergeet de tijd, sta op als het licht wordt, ga slapen als het donker wordt.

En onthoud maar:
Bedenk niet te veel,
Beschouw je dag als juweel
en laat je met Pasen
door het leven verbazen!

Lees hier de vorige leestip

Nannet van der Ham – lichter leven

Nannet van der Ham helpt mensen om hun kracht, richting en levenslust te (her)vinden. Haar credo is Power – Purpose – Pleasure. Ze stimuleert anderen middels haar boeken, waaronder de tijdloze Lichter Leven kalender en het geven van cursussen en retreats. Haar gereedschappen zijn haar expertises. Ze is pilatesinstructeur, reikitherapeute, mannenfluisteraar, coach en RAKtivist. Klanten noemen haar ook wel ‘de feel good coach’ vanwege haar lichte aanpak: ‘een lichter hoofd, een lichter lijf, een lichter leven’. www.nannet.net

The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *