Lichter leven tip #5: doe eerst wat je wilt doen, dan pas wat je moet doen
Uitgelicht Zingeving

Lichter leven tip #5: doe eerst wat je wilt doen, dan wat je moet doen

The Optimist 15 apr 2019

Iedere week geeft schrijfster en coach Nannet van der Ham een lichter leven tip om de maandag zonnig tegemoet te treden! Deze week de vijfde Lichter Leven tip.

DOOR: NANNET VAN DER HAM

Een voorzichtig vraagje van The Optimist redactie: ‘Klopt het dat we voor a.s. maandag nog niets hebben gehad?’ Daarmee doelend op mijn Lichter Leven tip van de week.

Ik schrok me een hoedje. Ik had begin deze week een interessant stuk in The Optimist gelezen over ont-plannen. Ik besloot toen dat experiment te volgen, maar schoot er iéts in door!

Mijn vriendin kwam over uit Engeland en ik vroeg haar: waar word je blij van? ‘Van zwemmen!’, riep ze en zo kletsten we, al baantjes trekkend, bij over het wel en wee in onze leventjes. Een ‘koffietje’ na afloop, boodschapje op weg naar huis en zo waren mijn ochtenden gevuld met, inderdaad, allemaal dingen die ik wílde doen.

Dat mijn weekcolumn, de btw-aangifte en online fitnesslessen daardoor in het nauw kwamen realiseerde ik mij pas met een schok na het mailtje van de redactie.

Overgeslagen

Ont-plan’, zegt psycholoog Neil Fiore in het stuk van The Optimist. Dat had ik deze week, geheel volgens mijn eigen lichter leven tip dus in de overtreffende trap gedaan: doe eerst wat je wilt doen. Maar het tweede deel van zijn tip – dan pas wat je moet doen – had ik hélemaal overgeslagen. En dat levert toch weer de uitstel-stress op die je juist wilt vermijden.

Ik had er overheen gelezen dat je het beste een kwartier iets doet wat je moet doen en dan weer iets doet wat je leuk vindt. Balans zoeken in willen en moeten. Evenwicht is, zoals altijd, de oplossing. Hè, dat voelt al een stuk beter. Hoewel.. Na het schrijven van dit stukje kwam mijn vriendin langs met een fles bubbels die we in een uurtje samen soldaat maakten. Weg evenwicht.

Nou ja, mijn hoofd was wel lekker licht.

Plantips

1. Leg een bloknootje naast je bed en schrijf als je wakker wordt drie dingen op die je vandaag wílt doen
2. Schrijf ook drie dingen op die je moet doen
3. Zet eventueel tijdsblokken aan de hand van dit tijdmanagementschema
4. Houd je aan je eigen ‘willens én moetens’!

Lees hier de vorige leestip

Nannet van der Ham – lichter leven

Nannet van der Ham helpt mensen om hun kracht, richting en levenslust te (her)vinden. Haar credo is Power – Purpose – Pleasure. Ze stimuleert anderen middels haar boeken, waaronder de tijdloze Lichter Leven kalender en het geven van cursussen en retreats. Haar gereedschappen zijn haar expertises. Ze is pilatesinstructeur, reikitherapeute, mannenfluisteraar, coach en RAKtivist. Klanten noemen haar ook wel ‘de feel good coach’ vanwege haar lichte aanpak: ‘een lichter hoofd, een lichter lijf, een lichter leven’. www.nannet.net

The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *