Huur jij voortaan jouw meubels bij IKEA?

The Optimist 9 feb 2018 Natuur & Milieu

Soms zijn we toe aan iets anders, even een andere inrichting. Die grijze bank ben je zat en het is tijd voor iets kleurrijkers. Bij de IKEA in Japan is dat voortaan geen probleem meer, hier kun je namelijk vanaf nu je meubels huren.

IKEA denkt graag mee met de consument. En met een consument die steeds bewuster is, is het handig om mee te bewegen. Dus waarom voortaan niet je bank en stoelen een tijdje huren?

Afgedankte banken

Afgedankte meubels, die geen tweede of derde leven krijgen, hebben een grote impact op het milieu. Als een meubel, zoals een bankstel, nog een keer verhuurd wordt, kan dit voorkomen dat het bankstel op de stort belandt. IKEA heeft er daarom voor gekozen om oude banken van klanten terug te kopen. Materialen uit deze banken kunnen namelijk nog prima gebruikt worden.

Transitie naar een circulaire economie

Op dit moment zit IKEA nog in de testfase. Uiteindelijk moet deze stap de transitie naar een circulaire economie bevorderen, aldus Jesper Brodin, chief executive van Ikea. Wel is het even kijken waar behoefte aan is. Zo wordt het experiment met de teruggekochte banken in Japan uitgevoerd. Voor mensen die in Londen wonen is het ook interessant om voortaan meubels te huren zegt Brodin. ‘In Londen bijvoorbeeld zijn er veel mensen die pendelen. Zij zijn niet geïnteresseerd in het bouwen van een ‘tweede thuis’, dus voor hen is het huren van meubels interessanter dan kopen’, aldus de chief executive.

Van massaconsumptie naar massale circulariteit

IKEA streeft er naar om de vraag van de consument te matchen met duurzamere businessmodellen. Ging het voorheen om massaconsumptie, nu zijn we onderweg naar massale circulariteit. IKEA is dan ook volop bezig met verduurzamen, zo proberen ze ook hun meubels op een duurzamere manier te produceren.

Wat vind jij van het huren van meubels?

Lees ook in de Daily:
Deze 88-jarige vrouw inspireert anderen op een hele bijzondere manier
Neem deze voedingsmiddelen en verminder stress en angst

Bron: Duurzaam bedrijfsleven
The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

2 reacties op “Huur jij voortaan jouw meubels bij IKEA?”

  1. Het huren van meubels (en andere producten) vind ik een goed idee. Het lijkt op cradle to cradle (C2C). Waarom alles zelf willen bezitten, als je ook kunt huren en weer teruggeven?

Geef een reactie