Hooikoorts: hoe kun je je klachten verlichten?

The Optimist 16 feb 2018 Gezondheid

Het is heerlijk dat de lente in aantocht is, maar voor mensen met hooikoorts is dit toch wat minder prettig. Tranende ogen, benauwdheid en een jeukende neus spelen weer op. Maar hoe kun je hier nu het beste mee omgaan?

Bescherm jezelf

Probeer hooikoorts voor te zijn door jezelf zo goed mogelijk te beschermen. Dit kun je onder andere doen door in het hooikoortsseizoen je ramen dicht te houden. Als je toch wat frisse lucht wil, kun je antipollen horren voor de ramen plaatsen. Zet bij voorkeur de ramen in de ochtend, avond of na een regenbui open. Op deze momenten is de pollenconcentratie namelijk het laagst. Kies er daarnaast voor om kleding die in aanraking is geweest met pollen meteen in de was te doen en voor het slapengaan je haren goed te wassen en borstelen. Vergeet niet om regelmatig te stofzuigen.

In de buitenlucht kun je jezelf ook een beetje beschermen tegen pollen. Draag hiervoor een zonnebril die goed om de ogen aansluit, zodat pollen minder makkelijk kunnen binnendringen. Was daarnaast regelmatig je handen, zodat de pollen niet alsnog via je handen in je ogen komen. Ook kun je vaseline rondom je ogen en neus smeren. Hier zou een deel van het stuifmeel op blijven plakken.

Bereid je voor

Zorg dat je zo goed mogelijk bent voorbereid op de pollen. Dit kun je onder andere doen door naar de pollenkalender te kijken. Daarnaast zijn er verschillende actuele sites die laten zien welke pollen in de lucht zitten en in welke mate. Zo staan bij droog en zonnig weer meer planten en bomen in bloei, waardoor de hoeveelheid stuifmeel in de lucht toeneemt. Een regenbui wordt vaak erg gewaardeerd door mensen met hooikoorts, omdat de hoeveelheid stuifmeel dan weer sterk afneemt. Bekijk daarom van te voren of een dagje uit op een bepaalde dag wel handig voor je is of dat je het beter kunt uitstellen naar een andere dag.

Medicatie of zoenen?

Er zijn verschillende soorten medicijnen op de markt tegen hooikoorts. Het is soms wel lastig om het geneesmiddel te vinden wat bij jou past. Daarom is het verstandig te overleggen met je huisarts als je voor deze optie kiest. Daarnaast is het met medicatie belangrijk om op tijd te beginnen met het slikken van dit middel, het liefst nog een paar weken voor de pollen vrijkomen.

Zoenen is mogelijk ook effectief om de klachten horende bij hooikoorts te verminderen. Zo blijkt uit onderzoek dat de productie van histamine bij hooikoortspatiënten afneemt na een half uurtje zoenen. Deze stof zorgt juist voor klachten als niezen en tranende ogen. Dus het is het proberen waard, toch?

Geschat wordt dat tien tot vijftien procent van de Nederlandse bevolking last heeft van hooikoorts. Hooikoorts ontstaat omdat het afweersysteem het lichaam wil beschermen tegen lichaamsvreemde stoffen: de pollen. Hierdoor ontstaat er een reactie waardoor jij last krijgt van klachten als een kriebelende en verstopte neus, niesaanvallen, tranende ogen en benauwdheid. De klachten kunnen matig tot hevig zijn. Dit verschilt van persoon tot persoon en hangt ook af van het weer.

Heb jij last van hooikoorts en zo ja, wat doe je er tegen? Deel je tips hieronder!

Lees ook in de Daily:
Doe morgen extra vriendelijk op Doe Vriendelijk Dag
Gluur mee met de ooievaar en de steenuil

The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

7 reacties op “Hooikoorts: hoe kun je je klachten verlichten?”

  1. Rauwmelkse kefir heeft ook een hele gunstige werking. Mensen die hier minimaal een glas (200ml) dagelijks van innemen merkten duidelijk minder klachten. Een deel van de klanten die het gebruiken had geen of minder medicatie nodig. Emma Dun van de Haagse Hogeschool heeft dit beschreven in haar afstudeeronderzoek. RauwPower kefir is te koop in alle natuurvoeding winkels

  2. Ik gebruik tegen de hooikoorts (gemaaid gras) de 3 maandenkuur van Jacob Hooy. Dit middel werkt voor mij zeer goed. Prettige bijkomstigheid is: 1x per week 1 capsule onder de tong.
    En voor z.n. acuutkorrels (heb ik zelden nodig).

    Wanneer je in de hooikoortstijd lang gaat fietsen of wandelen dan kan je een beetje vaseline in je neus doen. Hieraan plakt het stuifmeel. Het komt dan niet bij je slijmvliezen. Bij verschijnselen van hooikoorts kan je koud water drinken. Dit kalmeerd je slijmvliezen.

  3. Wat interessant om te lezen Tonny!
    Wij gaan ons hier eens verder in verdiepen!

    – The Optimist

  4. Wat interessant die kuur! Kun je hier misschien wat meer over vertellen?

    – The Optimist

Geef een reactie