Het verkeer in Rotterdam weet binnenkort waar het aan toe is

The Optimist 28 dec 2017 Natuur & Milieu

Je staat voor een rood stoplicht en bent aan het wachten. Het duurt maar en het duurt maar. Wanneer springt dat ding nou eindelijk eens op groen en kun je je weg vervolgen? In Rotterdam weet je in 2018 waar je aan toe bent.

Rotterdam is niet de enige stad die zich bezighoudt met vernieuwingen op het gebied van verkeer. In Apeldoorn zijn ze ook al even bezig om het aantrekkelijker te maken om de fiets te pakken wanneer er een regenbui op komst is. Met behulp van een koppeling tussen een landelijke online regenradar en de verkeerscentrales wordt er namelijk extra voorrang verleend aan fietsers. Dit betekent dat de wachttijden korter worden, waardoor de fietser misschien net voor de bui op de plek van bestemming kan aankomen.

Een snellere route

Ook in Rotterdam komen in 2018 intelligente verkeersregelaars. Deze slimme verkeersregelaars weten wanneer jij in aantocht bent, maar vertellen je ook wat een snellere route is. Daarnaast zorgen ze voor een betere doorstroom van het verkeer én kunnen ze, net zoals in Apeldoorn, gekoppeld worden aan een landelijke online regenradar, waardoor de fietsers ook in Rotterdam sneller groen licht krijgen als er een bui op komst is of wanneer het al regent.

Een verkeerslicht dat praat?

De verkeersregelaars kunnen je dus vertellen wat een snellere route is. Dit doen ze namelijk door te communiceren met de elektronische apparaten die jij op dat moment bij je hebt, zoals je smartphone of navigatiesysteem. Dit kunnen ze niet alleen doen bij voetgangers en fietsers, maar ook bij automobilisten. Door de informatie die de verkeerslichten van de weggebruikers krijgen, weten zij waar het druk is en waar niet. En met deze informatie kan weer aangegeven worden hoe lang het nog duurt voordat het stoplicht op groen springt.

Fietsen heeft voorrang

Het project met de slimme verkeersregelaars is een onderdeel van het fietsplan ‘Fietsen heeft voorrang,’ met als doel om meer mensen op de fiets te krijgen. Fietsen is niet alleen goed voor de gezondheid, maar zorgt er ook voor dat er minder CO2 wordt uitgestoten.

Ook in de Daily van vandaag:
Dit voedingspatroon verbetert MS en reuma
5 leuke uitjes die helemaal gratis zijn

Bron: RTV Rijnmond
The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Geef een reactie