5 leuke uitjes die helemaal gratis zijn

The Optimist 28 dec 2017 Samenleving

Sommige mensen hebben nu lekker vakantie. Even vrije tijd om leuke dingen te doen. Helaas is het leven al duur zat en zitten leuke uitjes er niet voor iedereen in. Wij geven je vandaag daarom 5 ideeën voor dingen die je kunt ondernemen als je een dagje vrij bent. Het mooie hiervan? De dingen zijn helemaal gratis.

Wandel er op los

Wandelen, het is goed voor je gezondheid en het kost helemaal niets. Je kunt er voor kiezen om lekker de bossen in te gaan en hier te genieten van de natuur. Of misschien hou je meer van het strand en kies je er liever voor om hier heerlijk uit te waaien. Het kan ook heel leuk zijn om in je eigen buurt op pad te gaan. Loop eens een andere kant op en ontdek wat er allemaal in de buurt is. Ook kun je meedoen aan een wandeltocht. Zo kom je in een omgeving terecht die je nog niet kent, ontmoet je nieuwe mensen en leer je ook nog iets over de omgeving. Stichting Gezond Natuur Wandelen Schagen organiseert bijvoorbeeld elke maand zo’n gratis wandeltocht. Zo’n wandeltocht is tussen de drie en vijf kilometer en vindt elke eerste woensdag van de maand plaats.

Bezoek een museum

Een bezoekje aan een museum is ook een geslaagd uitje en sommige musea zijn helemaal gratis. Zo bevindt zich in Noord-Brabant het Eicha Museum, archeologisch museum. Of breng een bezoekje aan het theepottenmuseum in Swartbroek (Limburg) en bekijk de meer dan 2000 theepotten in allerlei vormen. Let er wel even op of het nodig is om vooraf te reserveren en wat de openingstijden zijn.

Volg een rondleiding

Wist je dat je door heel Nederland diverse rondleidingen kunt krijgen? Helemaal gratis. Zo kun je in Amsterdam een gratis rondleiding krijgen door een diamantslijperij. Op de Hollandse kaasmakerij en klompenmakerij De Simonehoeven kun je ook het hele jaar door een gratis rondleiding krijgen. Hier krijg je zelfs een demonstratie te zien en mag je proeven! Of zie hoe Tienus Kaspers en zijn twee honden zijn 200 Drentse heideschapen vanuit het dorp naar de Molenveldse hei begeleiden. En breng daarna nog even een bezoek aan het informatiecentrum.  Kijk ook hier vooraf of je moet reserveren en wat de openingstijden zijn.

Ga naar de kinderboerderij

Heb je (klein)kinderen? Dan is een bezoekje aan de kinderboerderij een geweldig leuk uitje. Soms worden er ook nog ‘lessen’ aan de kinderen gegeven, waardoor de kinderen wat meer over de dieren leren. Maar ook kan het heel leuk zijn om als volwassene op de kinderboerderij te lopen. Maak bijvoorbeeld de mooiste foto’s of wees creatief en neem papier en potloden mee. Ontdek het talent in jezelf!

Volg een les of workshop

Ook kun je vaak in diverse sportcentra een gratis oefenles volgen. Neem dus je sportkleding mee en ga los tijdens een lesje Zumba of ontspan heerlijk tijdens een yogales. Of kies voor een swingende salsa les! Is dit een drempeltje te ver? Dan kun je ook via YouTube tal van leuke workouts en oefeningen vinden die je zelfstandig kunt uitvoeren.

Weet jij nog een gratis of goedkoop uitje die we niet mogen missen? Dan horen we dat natuurlijk heel graag! Deel het hieronder in de reacties met ons en de andere lezers.

Ook in de Daily van vandaag:
Het verkeer in Rotterdam weet binnenkort waar het aan toe is
Dit voedingspatroon verbetert MS en reuma

The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

2 reacties op “5 leuke uitjes die helemaal gratis zijn”

 1. Schema wandelingen 2018
  De Federatie Broekpolder in Vlaardingen organiseert regelmatig wandelingen door het gebied onder
  leiding van ervaren gidsen. Zij vertellen u van alles over de ontwikkelingen,
  de natuur en de mogelijkheden. De wandelingen starten meestal bij de
  picknicktafels in het Klauterwoud. Honden mogen aangelijnd
  meelopen. U dient zich aan te melden op:
  broekpoldergidsen@federatiebroekpolder.nl
  De deelname kost € 2 per persoon.

  Er zijn regelmatig reguliere wandelingen door het gebied, maar ook thema’s zoals stiltewandeling, vogels en op zoek naar de grote grazers (schotse hooglanders) Ik kom er regelmatig en er is veel te zien.

 2. Diverse straatfestivals in den lande. O.a. Deventer op Stelten. Idem muziekfestivals. Bloemencorso(s). Voor werkzoekenden: De Broekriem.

Geef een reactie