Heb jij net ruzie gemaakt? Dan moet je dit doen

The Optimist 27 nov 2017 Samenleving

Een ruzie is nooit fijn. Het kan om iets kleins gaan, waarvan je uiteindelijk misschien denkt ‘Heb ik daar ruzie om staan maken’ of het kan iets groter zijn. Je voelt je misschien opgelaten, bent nog boos en vindt het lastig om te kalmeren. Toch kun je iets doen om sneller te ontspannen.

Onderzoekers aan de Universiteit van Granada hebben, in samenwerking met de School voor Speciaal Onderwijs San Rafael, kunnen aantonen dat blauwe verlichting, in vergelijking met conventionele witte verlichting, er voor kan zorgen dat het ontspanningsproces beter wordt ondersteund na een acute vorm van psychosociale stress, zoals een heftige ruzie.

Kortetermijnstress

De stress waar het om gaat is dus een acute stress, ook wel een soort korte termijn stress. Acute stress is iets dat vaak voorkomt. Langdurige stress is niet gezond, maar ook acute stress is een vorm van stress die een negatieve invloed op de gezondheid kan hebben. Tevens kan acute stress van invloed zijn op de kwaliteit van leven. Deze vorm van stress kan optreden wanneer iemand onder druk wordt gezet om bijvoorbeeld een bepaalde taak zo snel mogelijk te beëindigen. Maar ook kan korte termijn stress ontstaan tijdens sociale of interpersoonlijke relaties, met bijvoorbeeld een vriend, vriendin of familielid. Door deze stress ontstaat er een fysiologische reactie. Deze reactie kan gemeten worden.

Meer ontspannen met blauw licht

De onderzoekers stelden de onderzoekspopulatie bloot aan stress. Na deze stressor (iets wat stress veroorzaakt) kregen de deelnemers een ontspanningssessie in een multi sensorische stimuleringsruimte van de School voor Speciaal Onderwijs San Rafael. De onderzoekspopulatie werd hiervoor ingedeeld in twee groepen. De eerste groep kreeg blauw licht als stimulus en de tweede groep kreeg wit licht als stimulus. Tijdens deze sessie werden biosignalen als de hartslag en hersenactiviteit bijgehouden. Hieruit werd duidelijk dat de groep die het blauwe licht als stimulus kreeg het relaxatieproces sneller doorliep.

Ook in de Daily van vandaag:
Ben je snel angstig? Kies dan voor deze plant
Dit is de oplossing voor een betere ecologische waterkwaliteit

Bron: Leefbewust
The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

3 reacties op “Heb jij net ruzie gemaakt? Dan moet je dit doen”

  1. Dus begrijp ik dat het blauwe licht rust geeft, hoe zit het dan met de waarschuwing dat de i-pad niet gebruikt mag worden bij het slapen gaan ?

  2. Is te achterhalen van welke frequentie het licht moet zijn cq welke temperatuur?
    Dit maakt m.i. het verschil tussen het “blauwachtig” licht van screens versus dit bedoelde licht.

Geef een reactie