Groenste stad ter wereld ligt in Afrika

The Optimist 7 okt 2019 Natuur & Milieu

Groen doet ons goed. Ook de stadmens is erbij gebaat. Steden overal ter wereld hebben vergroening op de agenda staan. Ook in Nederland doen gemeenten hun best om te zorgen voor meer vegetatie en biodiversiteit. Op de ranglijst van groenste stad ter wereld scoort een aantal wereldse steden zeer hoog.

De nieuwe HUGSI-wereldranglijst geeft inzicht in het percentage groen in de stad, waarbij de afkorting staat voor Husqvarna Urban Green Space Index. Naast het percentage groen is ook de gezondheid van de vegetatie, verdeling van groene ruimten, groene ruimte per persoon, het aantal bomen per begroeid gebied en de ontwikkeling van de groene ruimte in kaart gebracht. Dit is gemeten via satellietbeelden in combinatie met artificial intelligence (AI) en deep learning-technieken.

Afrika

Uit de metingen van HUGSI blijkt dat de Zuid-Afrikaanse stad Durban de groenste stad ter wereld is, gevolgd door de Braziliaanse hoofdstad Rio de Janeiro en de Noord-Amerikaanse stad Austin. De hoogst genoteerde Europese stad is Genève. Amsterdam en Rotterdam staan respectievelijk op de 58e en 68e plaats van de nieuwe HUGSI-wereldranglijst. Durban behaalt een score van 84 uit 100, Amsterdam en Rotterdam respectievelijk 56,5 en 49,8.

Voor de ranglijst zijn in totaal 98 steden in 51 landen verdeeld over 7 regio’s gemeten. De steden zijn aangesloten bij C40, een netwerk van wereldsteden die zich inzetten om klimaatverandering aan te pakken. Dit doen zij door onder meer effectief samen te werken, kennis te delen en zinvolle, meetbare en duurzame actie op het klimaat te stimuleren. Onlangs werden ook de steden Marseille en Göteborg aan de lijst toegevoegd. Voor Göteborg met mooi resultaat, die stad kwam als tweede groenste Europese stad uit de bus.

Meer lezen:
Natuurbezoek als medisch advies
Voeg een portie natuur toe aan je dieet
Duik de natuur in

Bron: HUGSI
The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

2 reacties op “Groenste stad ter wereld ligt in Afrika”

 1. Jammer genoeg is de selectie gebaseerd op steden die behoren tot de zgn C40 steden. Steden die hier niet bijhoren zijn niet gecheckt! Heel interessant natuurlijk om wereldwijd nader onderzoek te verrichten welke steden het groenst zijn, of het meest bijdragen aan biodiversiteit, voedselproductie, of schone lucht, om maar een paar items te noemen. AVVN voor samen tuinieren https://www.avvn.nl/- waarvan ik bestuurslid ben – is één van de organisaties in Nederland die werkt aan groene steden in Nederland. Wij zijn op nationaal niveau verenigd in Stichting Steenbreek, en op Europees niveau in Office International http://www.jardins-familiaux.org/office/eoffice.html. Ans Hobbelink

 2. Van een vriend die in Durban woont kreeg ik deze reactie:
  “Hahaha, Ik heb (vorig jaar al) een dergelijke brochure gezien en als rubish terzijde geschoven…. Groen, ha! Politieke woorden kunnen groen zijn, maar zolang ‘we’ nog 90% van onze elctriciteit uit kolen halen: nee… zolang we 40% van ons kraanwater laten weglopen en lekkende leidingen niet of te laat repareren: nee…
  Als Durban 30 verzamelpunen voor papier en glas heeft opgericht, die ieder door 100 mensen bezocht worden, daar los je het afval probleem van 3 miljoen Durbanieten niet mee op.
  Als de burgemeester is ontslagen omdat ze gecorumpeerde waste-companies heeft aangesteld, dan is er iets mis. Ha…!
  Niks groen, negeren die boodschap.
  Of, geef ze een Nobel Prijs en dan vervolgens uit laten leggen dat ze niets doen: publiekelijk te schande roepen.”

Geef een reactie