Natuurbezoek als medisch advies

The Optimist 30 sep 2019

Steeds vaker wordt aangetoond dat de natuur belangrijk is voor onze gezondheid. Uit recent Brits onderzoek blijkt dat twee uur per week in de natuur doorbrengen je een gelukkiger mens maakt. Andere wetenschappelijke onderzoeken tonen aan dat natuur bijdraagt aan het voorkomen of verminderen van bijvoorbeeld obesitas, burn-out klachten, infecties en ontstekingen. Schotse artsen mogen een natuurbezoek zelfs al voorschrijven. Maar wat als de natuur ook in Nederland medisch advies wordt?

In opdracht van IVN Natuureducatie deed Kantar (voorheen TNS NIPO) hier onderzoek naar. Uit dit onderzoek blijkt dat iets meer dan driekwart (76 procent) van de Nederlanders vindt dat artsen een natuurbezoek mogen voorschrijven als medisch advies, mits aangetoond dat dit helpt bij bepaalde klachten. 52 procent van de respondenten die meededen aan het onderzoek zegt vaker de natuur in te willen gaan nu ze op de hoogte zijn van het positieve effect van de natuur op hun gezondheid.

Extra halfuur

Hoewel het Britse onderzoek een minimum aangeeft van 120 minuten per week in de natuur om gelukkiger te zijn, haalt 75 procent van de Nederlanders dit niet. Gemiddeld zijn we 115 minuten per week in de natuur, en bij de leeftijdscategorie 18 tot 54 jaar is dat maar 97 minuten. Volgens Annemijn van Hilten van IVN is dat extra half uurtje erg belangrijk: ‘Nederlanders tot 34 jaar halen net 80 minuten. Dat lijkt misschien best positief en maar een half uur te kort. Alleen uit het Britse onderzoek blijkt juist dat de effecten pas optimaal zijn bij 120 minuten. Boven de twee uur gaat het gelukscijfer van mensen eigenlijk niet meer omhoog, maar bij minder minuten geven mensen hun leven een lager cijfer.’

Om te zorgen dat we 120 minuten natuur voortaan wel halen, start IVN vanaf 1 oktober met de #2uurnatuur Challenge. Deelnemers krijgen e-mails met daarin opdrachten, zoals een fotografie-opdracht in de natuur of het doen van een zogeheten ‘paddotrip’. De opdrachten zijn laagdrempelig en ook voor kinderen.

Bron: IVN
The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Geef een reactie