Schotse artsen mogen ‘natuur’ voorschrijven

The Optimist 13 nov 2018 Gezondheid

Sinds kort kunnen Schotse artsen op de Shetlandeilanden aan hun patiënten ‘natuur’ voorschrijven als therapie voor een aantal gezondheidsproblemen. Buitenleven, wandelen en ‘in de natuur zijn’ hebben grote voordelen voor zowel de fysieke, als de mentale gezondheid.

Natuur kan depressies voorkomen of verminderen, stress verlagen en het verbetert het cognitief functioneren. Dat vonden de Schotse National Health Service (NHS) en de Royal Society of Birds Scotland ook. Samen hebben ze het project Nature Prescriptions opgezet, dat artsen in de gelegenheid stelt om de natuur als behandeling voor te schrijven bij verschillende gezondheidsklachten. Op dit moment is natuur-therapie goedgekeurd voor depressie, angsten en een hoge bloeddruk.

Volgt Nederland?

Artsen in Schotland gaven al langer aan dat de natuur een goed alternatief is voor reguliere medicijnen. Bovendien werkt een wandeling of activiteit buiten niet alleen als men al ziek is, maar kan die er ook voor zorgen dat we langer in goede gezondheid leven. Een advies om tijd in de natuur door te brengen, kan een enorme bijdrage leveren aan de gezondheid, maar is tevens van belang om mensen te inspireren naar buiten te gaan. Om dit te doen, hebben de NHS en de Schotse Vogelvereniging een kalender ontwikkeld met daarin suggesties voor verschillende wandelingen en andere activiteiten in de natuur die tijdens die maand ondernomen kunnen worden. Hierin staat bijvoorbeeld wanneer je bijzondere vogels in de omgeving kunt aantreffen of wat de beste maand is om naar schelpen te zoeken aan de kust. Nieuwsgierig geworden? De kalender is hier terug te vinden.

We hopen natuurlijk dat dit project slaagt en dat het als voorbeeld dient voor Nederland en andere landen. Kunnen het RIVM, de Gezondheidsraad en Natuurmonumenten hier een voorbeeld aan nemen en een Nederlandse kalender ontwikkelen?

Bron: Medisch Dossier
The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Geef een reactie