Gebruik deze zoekmachine en plant bomen

The Optimist 2 feb 2018 Natuur & Milieu

We hebben allemaal wel eens vragen, vragen die we aan anderen stellen of waarvan we het antwoord op internet zoeken. Wist je dat je nu ook op een duurzame manier antwoorden kunt verkrijgen op de vragen die je hebt?

Op 14 december in 2009 werd Ecosia opgericht door Christian Kroll. Hij besloot deze zoekmachine op te richten na een wereldreis. Tijdens zijn reis werd hij geconfronteerd met de gevolgen van ontbossing. En zo werd Ecosia geboren: de duurzame zoekmachine. Het klinkt misschien raar, maar het is echt zo: 80 procent van de inkomsten van dit bedrijf wordt ingezet voor de bescherming van het regenwoud, dit in samenwerking met het Wereld Natuur Fonds.

Dankzij jou worden bomen geplant

Maar hoe gaat dat dan precies in zijn werk? Jij zoekt naar iets via de zoekmachine Ecosia en hierdoor verdient Ecosia een inkomen. Vervolgens wordt een groot deel van de inkomsten gebruikt om bomen te planten. Het is zelfs zo dat de Ecosia-gemeenschap elke 1,7 seconden een boom plant.

1 miljard bomen planten

De missie van Ecosia is om in 2020 de 1 miljardste boom te planten. Met de medewerkers van Ecosia, die geloven dat hun bomen de kracht hebben om de wereld een stukje beter te maken, moet dit zeker lukken. Omdat zij begrijpen dat vertrouwen gewonnen moet worden, publiceert het bedrijf elke maand hun financiële rapport, evenals de bonnetjes van de bomen die geplant zijn. Op deze manier zorgt het bedrijf voor transparantie.

Het laat ons ademen

Bomen zijn van essentieel belang. Ze absorberen CO2, zorgen voor biodiversiteit, beschermen de grond tegen erosie, voorkomen overstromingen en ze creëren zuurstof waardoor wij kunnen ademen. Door bomen te planten kunnen we er dus voor zorgen dat dit allemaal in stand gehouden wordt.

Wij kregen deze gouden tip van enkele van onze lezers. Bedankt daarvoor! Wij zijn inmiddels overgestapt op deze browser en dus druk bezig met het planten van bomen. Ruil jij je huidige zoekmachine ook in voor Ecosia? Waarom wel of niet?

Lees ook in de Daily:
Zet jij de verwarming vandaag een graadje lager?
Slaap je lang en goed? Dan heb jij een streepje voor

Bron: Ecosia
The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

7 reacties op “Gebruik deze zoekmachine en plant bomen”

 1. Mijn vrienden en Ik gebruik deze goed werkende zoekmachine al jaren— echt een aanrader

 2. Hoi, ik lees op Zaailingen.com, dat WNF een partner van Ecosia was tussen 2009-2013, Nature Reserve was in 2013-2014 en vanaf okt 2014 naar We Forest. Die 80% is niet meer van inkomsten maar 80% van de winst. Dat is toch wel een behoorlijk verschil.
  Plus, Bing van Microsoft is de zoekmachine, die hier achter zit. Die is momenteel minder groen dan Google.
  Ecosia.org is toch minder groen dan jullie in dit artikel doen vermoeden.

  Buiten dit, goed dat er initiatieven worden genomen om beter met de natuur om te gaan (=minder fossiele brandstoffen te gebruiken bij zoekopdrachten)!

 3. Bedankt voor de verheldering Brenda.
  Jammer dat deze zoekmachine toch minder groen is dan wij dachten, maar inderdaad goed dat er toch nog initiatieven zijn!

  – The Optimist

 4. Bedankt voor je aanvulling Annamaria.
  Wij gaan ons hier zeker verder in verdiepen!

  – The Optimist

 5. Ecosia is een mooi initiatief. Laatst ontdekte ik een tegenhanger van Nederlandse bodem genaamd Zoekgroen. Verschil met Ecosia is dat ze de techniek van Google gebruiken, non-profit zij en relatief meer doneren, namelijk 95% van hun opbrengst. Ze beschrijven hun werkwijze goed op hun site:

  https://www.zoekgroen.nl/uitleg/

Geef een reactie