Slaap je lang en goed? Dan heb jij een streepje voor

The Optimist 2 feb 2018 Gezondheid

Voldoende uurtjes in de nacht pakken is van essentieel belang. Niet alleen zodat je je fit en energiek voelt, maar ook omdat het invloed heeft op wat je eet.

Langer slapen blijkt een gunstig effect te hebben op wat je eet. Zo blijkt uit onderzoek dat door voldoende te slapen de inname van vrije suikers daalt. Deze zijn te vinden in producten als honing, vruchtensap en siroop. Vrije suikers worden toegevoegd aan onze voeding en worden ook wel mono-sachariden en disachariden genoemd.

Beter slapen met een slaapinstructie

Voor het onderzoek moesten alle deelnemers zeven dagen lang een beweegmeter bij zich dragen. Deze meter hield de slaap bij. Tevens moesten ze een voedingsdagboek bijhouden. De onderzoekspopulatie werd in twee groepen verdeeld. De ene helft van de onderzoekspopulatie kreeg een persoonlijke instructie van 45 minuten, die als doel had dat de deelnemers 1,5 uur langer per nacht in bed doorbrachten. Naast deze persoonlijke instructie kreeg deze groep ook minimaal vier tips op het gebied van slapen die aansloten bij de persoonlijke leefstijl. Dit waren bijvoorbeeld tips als geen cafeïne nemen voordat je gaat slapen en een aanbevolen tijd om naar bed te gaan. De andere helft van de onderzoekspopulatie kreeg geen persoonlijke instructie en geen tips.

De slaaptijd verhogen

De persoonlijke instructie zorgde er voor dat bij maar liefst 86 procent van de deelnemers die deze instructie kreeg de slaaptijd toenam. Dit varieerde van 52 tot 90 minuten. Dit langere slapen zorgde er voor dat er gemiddeld 10 gram minder vrije suikers per dag gegeten werden. Tevens was er een daling te zien in de totale inname van koolhydraten. De slaaptijd bij de deelnemers die geen instructie en tips kregen veranderde niet. Te weinig slapen zou volgens onderzoekers ook wel een risicofactor voor obesitas zijn. De hormonen raken namelijk verstoord, waardoor je sneller trek kunt hebben.

Wat zijn jouw tips voor een optimale nachtrust?

Gebruik deze zoekmachine en plant bomen
Zet jij de verwarming vandaag een graadje lager?

Bron: Nieuws voor dietisten
The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Geef een reactie