Zet jij de verwarming vandaag een graadje lager?

The Optimist 2 feb 2018 Natuur & Milieu

Het is vandaag Warmetruiendag, de dag dat Nederland massaal de verwarming een graadje lager zet. Beter voor het milieu en je portemonnee. Maar je kunt er natuurlijk ook gewoon vaker voor kiezen om die verwarming wat lager te draaien.

Gebleken is dat we wereldwijd maar liefst 70 procent van de energie die we gebruiken kunnen besparen. Ongeveer een kwart van de energie die we in Nederland verbruiken, wordt gebruikt om te verwarmen. Door de verwarming lager te zetten, kunnen we dan ook bijdragen aan een beter milieu. Zo bespaar je gemiddeld zo’n zeven procent op stookkosten als je een graad minder warm stookt.

Dit besparen we vandaag aan energie

Misschien denk je dat het niet heel veel effect heeft als jij vandaag de verwarming wat lager zet. Toch heeft dit een behoorlijke invloed! Door vandaag met zijn allen de verwarming een graadje lager te zetten, kunnen we namelijk het jaarverbruik van drie Waddeneilanden besparen. Kiezen we er met zijn allen voor om elke dag een warme trui te dragen en de verwarming een graad lager te draaien, dan besparen we zelfs het jaarverbruik van een stad zoals Amsterdam. In je eentje lijkt het dus misschien dat het niet veel uitmaakt wat je doet. Maar als iedereen er voor kiest om wél die warme trui aan te trekken en de verwarming lager te zetten, kunnen we met zijn allen een hoop bereiken.

Stil staan bij je gedrag

Warmetruiendag is dan ook een mooi moment om stil te staan bij je eigen energieverbruik. Welke keuzes maak jij als het om energie gaat? Want naast de verwarming lager zetten, kunnen we natuurlijk nog veel meer doen. Kies er bijvoorbeeld voor om korter te douchen (zet een wekker), laat niet onnodig lampen of ander apparatuur aanstaan en ontdooi regelmatig de vriezer.

Zet jij vandaag de verwarming een graadje lager en draag jij vandaag een extra warme trui?

Lees ook in de Daily:
Gebruik deze zoekmachine en plant bomen
Slaap je lang en goed? Dan heb jij een streepje voor

Bron: Warmetruiendag
The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Geef een reactie