Eigenaar groene gebouwen meervoudig miljonair

The Optimist 20 mrt 2018 Natuur & Milieu

Dat groen goed doet, hoeven wij je waarschijnlijk niet meer te vertellen. Ook onderstaande bevestigt weer dat groen belangrijk is, zo zouden gecertificeerde groene gebouwen namelijk miljarden euro’s opleveren.

Naast een energiebesparing van zes miljard euro, leveren groene gebouwen nog meer op. Namelijk een besparing van bijna vijf miljard euro dankzij gezondheids- en klimaatvoordelen.

LEED-gebouwen

Wetenschappers van de Universiteit van Harvard onderzochten dit in opdracht van de Amerikaanse technologiereus United Technologies Corporation (UTC). Zij bekeken wat voor impact groene gebouwen hebben op de kosten voor energie, klimaat en gezondheid. Deze gebouwen worden ook wel LEED-gebouwen genoemd. LEED staat voor Leadership in Energy and Environmental Design. Het is een systeem dat over de hele wereld wordt gebruikt om duurzaamheid van groene gebouwen te meten en certificeren.

Minder sterfgevallen

Er werd gekeken naar de invloed van LEED-gebouwen in de periode tussen 2000 en 2016. Landen waar deze gebouwen staan zijn China, Duitsland, Turkije, de VS, Brazilië en India. Hieruit bleek dat deze  groene gebouwen zorgden voor een besparing van energie van zes miljard euro. Ook was er een afname van broeikasgassen. Dat zorgde voor een besparing van 1,2 miljard euro. Bovendien werd 36 miljard euro bespaard op gezondheidszorg. Dit omdat er een afname was in longaandoeningen, ziekenhuisbezoeken en sterfgevallen.

Nog meer besparing

In deze studie zijn alleen de gecertificeerde LEED-gebouwen onderzocht. Deze vormen ongeveer een derde van het totaal aantal groene gebouwen wereldwijd. Verondersteld wordt dan ook dat de voordelen in totaal nog hoger liggen.

De toekomst van onze gezondheid

Volgens Joseph Allen, van de Harvard T.H. Chan School of Public Health, gaat de energiewinst van groene gebouwen hand in hand met een betere volksgezondheid. ‘Dit omdat er minder luchtvervuiling is.’ Met de keuzes die we vandaag maken op het gebied van bouwen, kunnen we dan ook een deel van de toekomst van onze gezondheid bepalen. Een duurzaamheidsmanager van UTC vult aan: ‘Groene gebouwen zijn ontworpen om energie en water te besparen maar tegelijk betekenen ze door de zuiverdere binnenlucht ook een enorme meerwaarde voor de volksgezondheid.’

Lees ook in de Daily:
Laat je inspireren door de langste studie over geluk
Hoe hoog scoor jij op balans?

Bron: MO
The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Eén reactie op “Eigenaar groene gebouwen meervoudig miljonair”

Geef een reactie