Hoe hoog scoor jij op balans?

The Optimist 20 mrt 2018 Gezondheid

Balans is een van de meest onderschatte functies van het menselijk lichaam. Een goede stabiliteit is niet alleen van belang bij het sporten, maar ook voor de gezondheid van het lichaam. Ga daarom vanaf vandaag aan de slag met balansoefeningen en leef gezonder.

Wanneer je niet genoeg beweegt zul je niet alleen jouw kracht, lenigheid en conditie verliezen, maar ook de mogelijkheid om deze drie dingen te combineren. Balansoefeningen kunnen dan een uitkomst bieden.

Wat is jouw score?

Voordat we beginnen met het uitleggen van de verschillende balansoefeningen, zullen we eerst je huidige situatie testen. Om je balans te testen moet je met blote voeten op een verharde vloer gaan staan. Buig je knie licht en ga op een been staan. Hou vervolgens bij hoeveel seconden je dit kunt volhouden. Doe dit drie keer met beide benen. Het gemiddelde aantal seconden is je score.

Als je gemiddelde langer is dan twintig seconden, heb je een balansleeftijd van rond de 30 jaar en hoef je niet noodzakelijk balansoefeningen uit te voeren. Wanneer je gemiddelde tien seconden is, heb je een balansleeftijd van rond de 50 jaar. Als je gemiddelde vijf seconden is, heb je een balansleeftijd van 65 jaar.

Meest gebruikte balansoefeningen

Zoals je kunt zien in de resultaten, vermindert onze balans naarmate we ouder worden. Maar het is mogelijk om de balansleeftijd met de juiste balansoefeningen te verbeteren. De meest gebruikte oefening is de zogeheten flamingo-methode. Hierbij sta je tijdens een alledaagse taak op een been. Doe dit meerdere keren per dag. Door deze oefening verbeter je niet alleen je spierkracht, maar leert je lichaam ook hoe het zijn balans weer kan terugvinden in het geval je je stabiliteit verliest.

Een andere balansoefening die goed kan helpen om je evenwicht te verbeteren is het gaan staan en gaan zitten. Door dit elke dag langzaam en gecontroleerd te doen, bouw je meer kracht op en zorg je voor meer stabiliteit.

Hoe zorg jij voor een goede balans?

Lees ook in de Daily:
Eigenaar groene gebouwen meervoudig miljonair
Laat je inspireren door de langste studie over geluk

The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Geef een reactie