Een pleidooi voor ouderwetse zuinigheid

The Optimist 12 okt 2017 Natuur & Milieu

‘Zuunig’. Ooit waren wij er meester in. Simpelweg omdat er geen geld was voor een nieuw product. En daarbij: waarom zouden we een nieuwe willen als de oude nog prima gerepareerd kan worden? Deze gedachte lijkt moeilijk aan te sluiten bij onze wegwerpmaatschappij. Toch is het noodzaak om te kijken naar onze grootouders en te leren van ouderwetse zuinigheid. 

Om onze huidige leefstijl niet helemaal met de grond gelijk te maken: uit onderzoek van voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal blijkt dat we in Nederland het reparen nog niet verleerd zijn. Vier van de vijf Nederlanders repareert hun spullen namelijk wel eens.

Een tweede leven voor apparaten

Helaas gelden de cijfers niet voor alle apparaten. Zo bleek onlangs dat er in Nederland nog zo’n drie miljoen kapotte mobieltjes liggen te verstoffen. Daarnaast worden per jaar nog steeds zo’n 100 miljoen apparaten weggegooid. Het blijkt dat een groot deel van de apparaten die worden weggegooid eigenlijk nog een tweede leven in petto had. Door deze apparaten te repareren wordt het mogelijk om heel veel meer afval en waardevolle grondstoffen te besparen.

Zorg goed voor je apparaten

Goed nieuws voor iedereen die nu met de handen in het haar zit: een apparaat repareren is volgens Milieu Centraal makkelijker dan je denkt. Natuurlijk begint het met het goed omgaan van je product, waardoor een apparaat langer meegaat. Wanneer je bewust omgaat met wat je hebt, heb je er vanzelf meer respect voor. Dit betekent bijvoorbeeld dat je regelmatig het betreffende apparaat moet afstoffen. Zo ook de achterkant van bijvoorbeeld een föhn. Is je apparaat kapot? Dan zijn er online gelukkig tal van filmpjes te vinden waar mensen laten zien hoe je een specifiek apparaat kunt repareren.

Misschien is het niet bij alle apparaten slim om er mee aan de haal te gaan. Een goed initiatief dat hieruit voort is gekomen zijn repair cafés. Mensen nemen hiernaartoe hun kapotte spullen mee, zoals kleding, meubels, elektrische apparaten, fietsen en speelgoed. Bij de repair cafés zijn deskundige vrijwilligers aanwezig die met hun reparatiekennis de kapotte spullen proberen te repareren. Er zijn in Nederland en België op honderden plekken repair cafés te vinden. Dus geen excuses meer om jouw kapotte apparaten geen tweede leven te geven.

Energiezuinig is ook een vorm van zuinigheid

Is het apparaat niet meer te redden? Dan kun je het apparaat inleveren bij een speciaal inleverpunt voor elektrische apparaten. Om het je allemaal nog wat lastiger te maken, denk er ook bij na dat het repareren van een apparaat niet altijd beter is voor het milieu. Zo hebben apparaten als oude wasdrogers en koelkasten een laag energielabel. De keuze voor een energiezuinig apparaat is dan een betere keuze.

Ook in de Daily van vandaag:
Het grote gezonde voordeel van een klein bedrijf
Afvallen? Trek je schoenen dan nu aan

The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Reacties zijn gesloten.