Kapotte mobieltjes bevatten genoeg goud voor 15 duizend trouwringen

The Optimist 22 sep 2017 Natuur & Milieu

Alleen in Nederland al liggen er nog steeds drie miljoen kapotte mobieltjes te verstoffen in lades en nachtkastjes. Van al het goud in die mobieltjes kunnen 15.000 trouwringen worden gemaakt. Maar waarom een nieuwe aanschaffen wanneer reparatie van een kapotte mobiele telefoon beter voor het milieu en helemaal niet zo duur is?

Waardevolle grondstoffen in mobiele telefoons

Het onderzoek naar kapotte mobiele telefoons werd uitgevoerd door UNETO-VNI en Milieu Centraal. ‘Het is jammer dat er nog steeds zo veel mobieltjes in lades liggen te verstoffen. Je kunt je mobiel beter laten repareren, in plaats van hem op te bergen in het nachtkastje’, zegt Mariken Stolk van Milieu Centraal. ‘Uit het onderzoek blijkt dat twaalf procent van de mensen hun kapotte telefoon bij het gewone huisvuil gooit. Daar hoort ‘ie zeker niet thuis. In je telefoon zitten behalve goud, nog veel meer waardevolle grondstoffen die we grotendeels kunnen recyclen. Dus lever je telefoon in bij de milieustraat of een ander inzamelpunt.’

Kapot mobieltje laten maken

Uit het onderzoek blijkt dat zes op de tien mensen een kapot mobieltje niet laten repareren. Veel mensen denken dat reparatie te duur zou zijn. Maar driekwart van de mensen die reparatie te duur vindt, vraagt geen kostenindicatie op. Zij weten dus niet precies wat de reparatie zal kosten. De mensen die hun telefoon wel lieten repareren, betaalden hier gemiddeld 54 euro voor. De meest voorkomende problemen zijn een kapotte batterij of problemen met opladen, een scherm dat kapot is of bijvoorbeeld een camera die het niet meer doet. De prijzen van reparatie van deze problemen variëren voor gangbare telefoons tussen de 40 en 100 euro.

Kiezen voor een refurbished mobieltje

Een andere duurzame optie is om te kiezen voor een refurbished mobieltje. Deze telefoons zijn al eens gebruikt en zijn opgeknapt en gecontroleerd. Uit het onderzoek blijkt dat één op de vijf mensen een refurbished telefoon overweegt. De belangrijkste reden om voor refurbished te kiezen, is de lagere prijs van deze telefoons.

Redenen om een mobieltje te repareren

De productie van mobiele telefoons kost grondstoffen en energie. Mobiele telefoons bevatten zeldzame metalen die bij de winning sociale- en milieuproblemen opleveren. Redenen genoeg om een kapotte telefoon te laten repareren en er zo langer mee te doen. En als reparatie geen optie is, lever de telefoon dan in ieder geval op de juiste manier in. Dat kan bij winkels met een jekkobox en bij de milieustraat van de gemeente.

Bron: Milieu Centraal
The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Reacties zijn gesloten.