Het grote gezonde voordeel van een klein bedrijf

The Optimist 12 okt 2017 Samenleving

Volgens de arbodiensten die bedrijven helpen het personeel gezond te houden, is het voor veel bedrijven praktisch onmogelijk om een ziekteverzuim van minder dan twee procent te hebben. Bij kleine bedrijven blijkt dit echter heel anders te zijn.

Bij kleine bedrijven blijkt het verzuim al jaren een stuk lager te liggen. Zo lag het gemiddelde in 2014, 2015 en 2016 op 1,6 procent. In bepaalde sectoren lag dit gemiddelde zelfs rond de één procent. Dit zijn bijvoorbeeld bedrijven die minder dan tien werknemers in dienst hebben in sectoren als de horeca, handelaren, communicatie en in de financiële dienstverlening.

Grote verschillen bij grote bedrijven

Na kleine bedrijven doen middelgrote bedrijven, met tien tot honderd man personeel, het het beste. Hun verzuim ligt namelijk rond de 3,3 procent. Grote bedrijven, met meer dan honderd man, doen het weer wat slechter met gemiddeld 4,7 procent. Bij grote overheidsorganisaties, in de gezondheidszorg en in het vervoer en transport wordt nog slechter gescoord met een gemiddelde dat ruim boven de vijf procent ligt. Een aanzienlijk verschil als je het vergelijkt met de kleine bedrijven. Maar hoe komt dit toch?

Kleine bedrijven zijn meer betrokken

Eén van de oorzaken waardoor er minder verzuim voorkomt bij kleinere bedrijven is dat een klein bedrijf meer betrokken is bij hun personeel. Mogelijk denkt het kleine bedrijf beter mee met zijn werknemer als er iets is. Hierdoor voelt het personeel zich meer gezien. Als de werknemer bijvoorbeeld in scheiding ligt, wordt hier bij een klein bedrijf vaak meer gekeken naar wat zij kunnen betekenen voor de werknemer. Het contact is veel persoonlijker dan bij een groot bedrijf. En hier krijgt het bedrijf iets voor terug: een werknemer die meer betrokken is bij het bedrijf. De werknemer zou dan ook niet snel het bedrijf in de steek laten en bij een fikse verkoudheid of griepje niet snel verzuimen.

Ook in de Daily van vandaag:
Een pleidooi voor ouderwetse zuinigheid
Afvallen? Trek je schoenen dan nu aan

Bron: Trouw
The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Reacties zijn gesloten.