Afvallen? Trek je schoenen dan nu aan

The Optimist 12 okt 2017 Gezondheid

Nu het herfst is daalt de temperatuur. Door de regen die valt en de harde wind is het weer dan ook iets waar veel over wordt geklaagd. Brak de lente maar weer aan, denken we misschien. Maar die kou is eigenlijk juist gezond voor ons.

Door het een beetje koud te hebben activeer je je bruine vet. Maar wat is bruin vet en waarom is het zo belangrijk? Bruin vet is een type vetweefsel, te vinden in zoogdieren. Jonge zoogdieren, en dus ook baby’s, hebben het nodig om warm te blijven, het is dus eigenlijk een kacheltje in je lichaam. Zo schreef Martijn Katan in zijn column: ‘Bruine vetcellen zijn een soort ingebouwde kacheltjes: ze zorgen ervoor dat je lichaam van binnen lekker warm blijft, al heb je het aan de buitenkant koud. Vooral kleine zoogdieren als egeltjes – die tijdens de winterslaap flink afkoelen – en pasgeboren baby’s hebben veel bruin vet. Cadeautje van de natuur: zo raken ze minder snel gevaarlijk onderkoeld en dat vergroot de overlevingskansen.’

Bruin vet versus wit vet

Bruin vet verbrandt calorieën. Wit vet daarentegen is een stuk minder gunstig en zorgt er voor dat we energie opslaan. Om deze reden hebben we vaak liever bruin vet in ons lichaam. Maar om dit vet te activeren zullen we dus een beetje kou moeten lijden. Het gevolg hiervan is dat het mogelijk makkelijker wordt om slank te blijven, je lichaam moet immers iets harder werken om zichzelf warm te houden.

De perfecte temperatuur om bruin vet te kweken

Natuurlijk gaat dat bruine vet niet zomaar aan de slag, je moet het wel onderhouden. Wanneer je bruin vet niet prikkelt, neemt het namelijk in volume af. Het fijne is dat je niet heel veel kou hiervoor hoeft te lijden en niet met vrieskou in je T-shirt naar buiten hoeft. Een temperatuur van zo’n 17 tot 18 graden is volgens onderzoekers namelijk al genoeg. De verwarming uit, of iets lager zetten kan daarom al helpen om deze temperatuur te bereiken. En helpt het niet tegen je gewicht? Dan doe je in ieder geval iets positiefs voor het klimaat en je portemonnee.

Wel is het belangrijk om er op te letten dat je huis niet te vochtig wordt wanneer je de verwarming lager of uit zet. Vocht is namelijk een perfecte omgeving voor schimmels en bacteriën, die allerlei stoffen kunnen uitscheiden. Met name mensen die chronisch verkouden zijn of veel last hebben van hun luchtwegen kunnen hierdoor snel klachten krijgen. Beter zou het dan zijn om af en toe te stoken en vervolgens te luchten. Hou daarnaast goed in de gaten of het niet te vochtig wordt in huis. Een luchtvochtigheid tussen de 40 en 60 procent is prima.

De oplossing om bruin vet te activeren

Al met al is de beste oplossing voor het activeren van bruin vet om regelmatig een stevige wandeling te maken door de kou, natuurlijk niet met alleen een T-shirtje, maar gewoon met een lekkere warme trui of je winterjas.

Ook in de Daily van vandaag:
Het grote gezonde voordeel van een klein bedrijf
Een pleidooi voor ouderwetse zuinigheid

Bron: Volkskrant
The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Reacties zijn gesloten.