Een beetje stress op zijn tijd is zo erg nog niet

The Optimist 2 nov 2017 Gezondheid

In een leven waar iedereen het druk heeft, is stress iets wat regelmatig voorkomt. Of het nu op werk, thuis of in een andere situatie is, stress is niet altijd even fijn. Maar hoe kun je hier het beste mee omgaan? En wat zijn de signalen?

Stress kan als niet prettig ervaren worden, maar het heeft ook zo zijn voordelen. Want zouden we geen stress ervaren, dan zouden we met zijn allen een stuk minder hard rennen en komt er minder voor elkaar. Het is als het ware een motortje die ons voortstuwt in het leven. Het kan je helpen dingen te doen en bereiken waarvan je dacht dat je het misschien niet kon, waardoor je ook jezelf beter leert kennen. Maar er is natuurlijk wel een bepaalde mate van spanning en druk die we aankunnen. Dit is voor ieder mens anders.

De signalen van stress herkennen

Vaak wordt stress veroorzaakt door iets waar je om geeft, bijvoorbeeld een dierbare of je werk. Het kan daarom helpen om voor jezelf helder te krijgen wat jou spanning levert en wanneer je het ervaart. Welke klachten ervaar je? Signalen van stress zijn bijvoorbeeld weinig of juist veel eetlust, slapeloosheid, vermoeidheid, gevoelens van paniek, hoofdpijn, hartkloppingen en spierpijn.

Wanneer iemand continu spanning of druk ervaart, kan dit de gezondheid schaden. Sommige mensen voelen dit aankomen, maar er zijn ook mensen die de signalen niet herkennen waardoor het ineens als een klap komt als het echt te veel is geworden.

Op zoek naar een oplossing

Maar hoe kun je de situatie die voor stress zorgt veranderen waardoor je minder of geen spanning zult ervaren? Op de werkvloer kan het bijvoorbeeld helpen om elk uur een micropauze te nemen, zonder telefoon of ander scherm. Zodat je er hierna weer tegenaan kunt gaan en minder snel zult overlopen.

Ook kan het helpen om elke dag ontspanningsoefeningen te doen, bijvoorbeeld door te mediteren of door yoga te doen. Voor de ander helpt het weer goed om te bewegen of om een nieuwe hobby te zoeken die je voldoening geeft. Daarnaast heeft een huisdier ook een positief effect op spanning. Door het aaien en het verzorgen van het beestje zul je gelukkiger en meer ontspannen zijn.

Een leven zonder stress zal niet haalbaar zijn en is ook niet gezond voor ons. Eigenlijk is een beetje stress in ons leven dus echt noodzakelijk.

Ook in de Daily van vandaag:
Nog meer bewezen voordelen van borstvoeding
Je relatie verbeteren doe je zo

Bron: AD
The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Geef een reactie