Waarom je koffie of thee van een collega moet afslaan

The Optimist 20 okt 2017 Gezondheid

Dag in dag uit zijn we met van alles en nog wat bezig. Ook op ons werk hebben we het druk. Soms zelfs zo druk dat een kleine pauze, om bijvoorbeeld iets te drinken te halen, er bij inschiet. Maar wist je dat zo’n korte pauze heel effectief kan zijn?

Zo’n korte pauze wordt ook wel een micropauze genoemd. De pauze hoeft namelijk echt niet lang te zijn. Want hoelang duurt het nou om even iets te drinken te halen? Je bent zo weer terug op je plek, maar hebt toch even je benen gestrekt en je hersenen krijgen even een break, waardoor je er de rest van de dag weer beter tegenaan kunt.

Drinken afslaan

Om die micropauze te nemen is het wel handig om de koffie of thee van een collega af te slaan. Want doe je dit niet? Dan kan jij je micropauze inleveren. Beter kan je dus zelf het heft in handen nemen en voor je collega’s wat te drinken halen.

Onderzoek bevestigd

In 2012 werd door onderzoek al aangetoond dat een micropauze helpt. Dit onderzoek vond plaats onder chirurgen. Na een lange operatie moesten de artsen testen maken. Hieruit bleek dat de chirurgen die tijdens de operatie om het uur even pauze namen en rek- en strekoefeningen deden, een betere focus hadden dan de chirurgen die non-stop doorwerkten.

Burn-outpreventie

De hersenen hebben een aandachtsspanne van ongeveer 40 minuten. Zijn deze 40 minuten voorbij, dan moeten we een stapje terugdoen en verliezen we wat focus. Met een micropauze kun je dit voorkomen, wat terug te zien is in de kwaliteit van je werk. Door de korte pauze worden de hersenen gereset en wordt alles op een rijtje gezet. Naast dat dit helpt voor een betere focus, helpt dit ook om even tot rust te komen, waardoor we minder snel zullen overlopen en met de gevolgen hiervan te maken krijgen. Een soort burn-outpreventie dus.

De duur van een micropauze

Het heet niet voor niets een micropauze, een half uur pauzeren is dan ook echt niet nodig. Wel kan het nuttig zijn om elk half uur even twee minuutjes een micropauze in te lassen of vijf minuten per uur. Dit kan dus zijn door wat te drinken te halen, maar een loopje naar het toilet valt hier ook onder. Ook kun je natuurlijk wat rek- en strekoefeningen doen. Maar wat je ook doet, laat die computer en telefoon even voor wat het is en kom in beweging.

Ook in de Daily van vandaag:
Hoor jij bij deze groep Nederlanders?
Onderzoek wijst uit: methaanuitstoot van vee is niet nodig

Bron: NRC
The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Reacties zijn gesloten.