Onderzoek wijst uit: methaanuitstoot van vee is niet nodig

The Optimist 20 okt 2017 Natuur & Milieu

Koeien, schapen en geiten, ze scheiden allemaal behoorlijk wat methaan uit. Zo produceert een koe bij het verteren van zijn voedsel in een jaar tijd gemiddeld 175 kilo methaan. Nu blijkt er een manier te zijn waardoor de geproduceerde hoeveelheid van methaan behoorlijk verlaagd kan worden.

De uitstoot van methaan van vee kan drastisch worden verlaagd, maar daar moet wel een klein ding voor worden aangepast. Dit dingetje is de voeding die het vee krijgt. Iets kleins met grote gevolgen. Bij Ierse boeren werd deze kleine verandering enthousiast ontvangen.

Gedroogd zeewier in het voer

In 2012 ontdekte een Canadese boer dat zijn vee, dat zeewier at dat naar de dieren was toegewaaid, niet alleen gezonder was, maar ook dat zij vruchtbaarder waren. Dit werd door onderzoek nog eens bevestigd, echter kwam hier nog iets anders naar voren. Deze onderzoekers kwamen er namelijk achter dat zeewier en soortgelijke planten ook zorgden voor een afname van de methaanuitstoot.

Onderzoekers van de James Cook University in Queensland (Australië) onderbouwden deze laatste ontdekking. Met hun onderzoek zagen zij dat door het toevoegen van minder dan twee procent gedroogd zeewier aan de voeding van een koe dit kon leiden tot een afname van zo’n 99 procent van de uitstoot van methaan.

Minder hamburgers eten

Deze ontdekking kreeg een warm onthaal bij de vereniging voor Ierse boeren (The Irish Farmers’ Association). In Ierland zijn landbouw en transport namelijk de twee grootste boosdoeners die bijdragen aan de emissie van broeikasgassen. Om deze reden wordt ook vaak gezegd dat de inwoners van Ierland minder hamburgers en steak moeten eten en op deze manier de getallen omlaag brengen en aan het milieu denken. Nu kan er echter op een extra manier gewerkt worden aan een beter milieu, door het simpel toevoegen van zeewier aan de voeding van het vee.

Ook in de Daily van vandaag:
Hoor jij bij deze groep Nederlanders?
Waarom je koffie of thee van een collega moet afslaan

Bron: Irish Times
The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Reacties zijn gesloten.