Nog meer bewezen voordelen van borstvoeding

The Optimist 2 nov 2017 Gezondheid

Wanneer een moeder borstvoeding kán geven, heeft dit voor zowel moeder als kind vele voordelen. Zo zorgt het geven van borstvoeding ervoor dat het moederlijk gedrag zich ontwikkelt en stimuleert het de hechting tussen moeder en kind. Maar ook heeft borstvoeding ook vele gezondheidsvoordelen voor het kindje.

Naast het grote voordeel dat je borstvoeding altijd bij je hebt en het op temperatuur is, heeft het nog ontelbare voordelen. Zo heeft het kindje bijvoorbeeld minder kans op ziektes, infecties en allergieën. Moedermelk zit immers vol afweerstoffen.

Hart- en vaatziekten voorkomen met moedermelk

Uit promotieonderzoek van het VUmc, dat plaatsvond onder ruim 2.200 Amsterdamse kinderen, bleek dat kinderen die de eerste zes maanden uitsluitend moedermelk kregen hier veel profijt van hadden. Er werd gekeken naar het verband tussen groei en voeding bij de kinderen in hun eerste vijf levensjaren.

De kinderen die borstvoeding kregen, hadden een lagere bloeddruk en waren als kleuter minder dik. Dit zijn voorwaarden om hart- en vaatziekten te voorkomen. Dit positieve effect komt mogelijk door de samenstelling van moedermelk. Ook wanneer een kindje ‘slechts’ drie maanden moedermelk had gekregen en na een half jaar vast voedsel kreeg, was er sprake van een lagere bloeddruk in vergelijking met leeftijdsgenootjes die kunstvoeding kregen.

Het liefst minimaal zes maanden borstvoeding

Direct na de geboorte geeft 80 procent van de moeders borstvoeding. Wanneer het kindje zes maanden is, is dit aantal gedaald naar 39 procent. Zo vertelt Marieke de Beer, onderzoeker en kinderarts, dat zij het liefst ziet dat kinderen minimaal zes maanden borstvoeding krijgen, zeker nu bewezen is dat borstvoeding een positief effect op de bloeddruk heeft. Helaas stoppen moeders vaak na drie maanden omdat dan hun verlof voorbij is en ze weer moeten beginnen met werken. Ook zegt de Beer dat het op veel werkplekken nog ontbreekt aan een goede plek om melk te kolven.

Ook in de Daily van vandaag:
Een beetje stress op zijn tijd is zo erg nog niet
Je relatie verbeteren doe je zo

Bron: AD
The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Geef een reactie