The Optimist
The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.
De straten liggen vol met zwerfafval, niet alleen in Nederland maar ook in veel andere landen. Eer dit afval afgebroken is, zijn we jaren verder. Wist je bijvoorbeeld dat het 20 tot 25 jaar duurt voordat kauwgom is afgebroken? Voor plastic flesjes is dit vele malen langer. Ook in Indonesië is er aardig wat vervuiling van plastic. Dit is dan ook de reden dat Indonesië in actie komt.
In Indonesië is er een flink probleem wat betreft plasticvervuiling. Het is zelfs zo erg dat Indonesië op de tweede plek staat op de lijst van grootste plasticvervuilers ter wereld. Om dit probleem aan te pakken werd een alternatief bedacht.
Evoware is namelijk een start-up uit Indonesië die het probleem van plasticvervuiling gaat aanpakken. Dit doen zij door eetbare verpakkingen te maken. David Christian is één van de oprichters van Evoware. Hij zag hoeveel plastic afval er geproduceerd wordt en besefte zich hoelang het duurt voordat al dit afval is afgebroken. 90 procent van het plastic dat wordt weggegooid belandt namelijk in zee. 70 procent hiervan is afkomstig van verpakkingen van eten en drinken. Al dit plastic zorgt voor vervuiling. Zo is een deel van de vis dat op de Indonesische markt verkocht wordt vervuild. Maar ook zorgt het voor veel vervuiling op de straten, rivieren en stranden. Met als gevolg dat het toerisme kan teruglopen.
Evoware besloot daarom om verpakkingen te maken van gekweekt zeewier. Zo kun je ijsjes tegenwoordig in hoorntjes gemaakt van zeewier kopen. Het klinkt misschien onsmakelijk, maar dat is het niet. De hoorntjes, met hun geleiachtige structuur, kun je namelijk in diverse smaken kopen. Van pepermunt tot groene thee. Ook maakt Ecoware bijvoorbeeld suikerzakjes, verpakkingen voor sandwiches en zelfs tandenstokers. Niet alle producten van Ecoware zijn eetbaar. Naast eetbare producten maakt het bedrijf namelijk ook producten die snel biologisch afbreekbaar zijn en als plantenmest gebruikt kunnen worden.
Op dit moment produceert Indonesië al een behoorlijke hoeveelheid zeewier per jaar, namelijk tien miljoen ton. Verwacht wordt dat dit in 2020 zal groeien naar zelfs 19 miljoen ton. Wel is het voor Evoware op dit moment nog een uitdaging om het productieproces zoveel mogelijk te optimaliseren. Op dit moment gebeurt de zeewieroogst en het maken van de verpakkingen namelijk nog met de hand, waardoor de producten duurder zijn dan plastic.
Ook in de Daily van vandaag:
> Dit kan helpen bij het voorkomen van een depressie
> Deze stoffen geven je net dat beetje extra energie tijdens deze drukke dagen
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Schrijf je gratis in voor onze PositiefNieuwsBrief (1 tot 3 e-mails per week). Uitschrijven kun je ieder moment door op de unsubscribe-link te klikken die onderaan iedere mailing staat.
We hebben het altijd over de kosten maar wat heeft de vervuilende plastics ons inmiddels gekost en wat gaat het nog kosten. Produceren van zeewier dus dat wordt dan vanzelf goedkoper.
keesjan
Wanneer gaan we inzien dat er geen andere optie is ?
We kunnen over het plastic in de oceanen lopen !
bagoes sekali indonesia.
Alex, scherp opgemerkt. In de eerst volgende editie van The Optimist gaan we uitgebreid aandacht besteden aan de plastic in de oceanen.
– The Optimist