Dit is de simpele oplossing om zwerfafval tegen te gaan

The Optimist 1 dec 2017 Natuur & Milieu

Op straat ligt veel zwerfafval, van blikjes frisdrank tot verpakkingsmateriaal. Al dit afval heeft jaren de tijd nodig om af te breken of kan zelfs nooit afgebroken worden. Het is daarom tijd om het zwerfafval terug te laten dringen. Gelukkig kan dit met deze simpele oplossing.

Statiegeld, het zit al op de bekende flessen frisdrank en flesjes bier. Toch zijn er nog heel veel producten waar geen statiegeld op zit en die dus maar wat makkelijk gekocht worden en later ergens op de straat belanden.

Hoorzitting Tweede Kamer

Organisatie Natuur & Milieu kwam met de oplossing om ook statiegeld te heffen op bijvoorbeeld kleine flesjes en blikjes. Hierdoor zou het zwerfafval aanzienlijk verminderd kunnen worden. Gister, donderdag 30 november, vond er dan ook een hoorzitting in de Tweede Kamer plaats over statiegeld.

Effectieve methode

Volgens organisatie Natuur & Milieu zou het uitbreiden van statiegeld op bepaalde producten een erg effectieve methode zijn om het zwerfafval te verminderen. Het zou er namelijk voor zorgen dat tot 90 procent van de flesjes en blikjes gescheiden wordt ingeleverd. Niet is alleen dit een positief effect van het statiegeld, maar ook dat er hierdoor minder zwerfafval is.

Besparing kosten

Daarnaast zal het vele kosten besparen. Jaarlijks zullen gemeenten namelijk tot 80 miljoen euro besparen door het uitbreiden van het statiegeld. Zij hoeven namelijk minder afval op te ruimen als gevolg hiervan. Maar mogelijk wordt de consument ook bewuster van zijn of haar keuze wanneer net iets extra’s betaald moet worden vanwege het statiegeld. Misschien maakt de consument hierdoor een keuze om een grotere verpakking te kopen of om het bijvoorbeeld bij kraanwater te houden in plaats van een blikje of flesje frisdrank.

Aanvullende aanpak is nodig

Helaas wordt door het uitbreiden van statiegeld niet het hele zwerfafvalprobleem aangepakt. Natuurlijk zijn er mensen die hun afval makkelijk op straat blijven gooien. En daarnaast kan er op bepaalde producten, zoals kauwgom en snoepverpakkingen, geen statiegeld verheven worden. Een aanvullende aanpak is dan ook nog nodig.

Ook in de Daily van vandaag:
Deze producten hebben een ontstekingsremmende werking
Op deze manier ervaar jij minder stress tijdens de feestdagen

Bron: NU
The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Geef een reactie