Deze producten hebben een ontstekingsremmende werking

The Optimist 1 dec 2017 Gezondheid

Het is belangrijk om goed voor je lichaam te zorgen, hierdoor ben je niet alleen gezonder maar  zit je ook lekkerder in je vel. Hierbij zijn regelmatig bewegen en gezond en gevarieerd eten van essentieel belang. En nu is ook gebleken dat er bepaalde producten zijn waardoor je niet alleen afvalt, maar die ook een ontstekingsremmende werking hebben.

Onder 50 volwassenen met overgewicht werd een onderzoek gedaan naar het verband tussen gezondheid en bepaalde voedingsmiddelen. Er werd gekeken of deze onderzoekspopulatie een betere gezondheid kreeg wanneer zij witmeelproducten, zoals wit brood, witte pasta en witte rijst inruilden voor volkoren producten, zoals volkorenbrood, volkoren pasta en zilvervliesrijst.

Afvallen en minder ontstekingen

Het bleek dat wanneer de onderzoekspopulatie de witmeel producten inruilden voor de volkoren producten dit een positief effect op de gezondheid had. Zo bleek niet alleen het gewicht af te nemen, ook nam het aantal laaggradige ontstekingen in het lichaam af.

Van dieet ruilen

Van de onderzoekspopulatie kreeg de helft van de deelnemers acht weken lang alleen producten waar bewerkte granen in zaten. Vervolgens kreeg deze groep acht weken lang een dieet met volkoren producten. De andere helft van de onderzoekspopulatie volgde dit dieet andersom: zij kregen eerst acht weken lang een dieet met volkoren producten en vervolgens aten zij acht weken lang producten met bewerkte granen.

Afvallen met volkoren producten

Wanneer de onderzoekspopulatie volkoren producten at, werden er minder ontstekingsmarkers in het bloed gezien. Dit was met name te zien wanneer er voor rogge werd gekozen. Een bijkomend effect van deze volkoren producten was dat men sneller verzadigd was. Het gevolg hiervan is dat er minder werd gegeten, waardoor er gewicht werd verloren. Dit in tegenstelling van de periode waarin veel bewerkte granen werden gegeten. In deze periode was juist een toename van het gewicht te zien.

Ook in de Daily van vandaag:
Dit is de simpele oplossing om zwerfaval tegen te gaan
Op deze manier ervaar jij minder stress tijdens de feestdagen

Bron: Nieuws voor dietisten
The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Geef een reactie