Op deze manier ervaar jij minder stress tijdens de feestdagen

The Optimist 1 dec 2017 Samenleving

De feestdagen komen er aan en voor je het weet schuift de familie weer bij je aan voor het kerstdiner. Vaak kunnen de feestdagen voor aardig wat stress zorgen. Er wordt vaak uitgebreid gekookt, soms moeten er cadeautjes gekocht worden en de dagen zitten opeens vol met afspraken die voor het nieuwe jaar nog moeten plaatsvinden. Hoe houd je het hoofd koel voor en tijdens deze dagen?

Zorg voor een goede planning

Heb je veel last van stress voor en tijdens de feestdagen? Dan kan het handig zijn om van te voren alles goed te plannen. Schrijf op welke afspraken je allemaal hebt. Wat moet er gebeuren? Wat moet er allemaal gekocht worden en wanneer? Probeer heldere lijstjes te creëren zodat je meer overzicht hebt en meer rust in je hoofd krijgt.

Tijd voor jezelf

Ook in een periode die druk is moet je tijd voor jezelf maken, juist dan. Probeer bijvoorbeeld elke ochtend of avond wat ontspanningsoefeningen te doen of ga sporten. Neem tijd voor jezelf en doe dit op jouw manier. Ook door even tijd voor jezelf te nemen kun je tot rust komen en alles even achter je laten.

Vraag om hulp of bied het aan

Zit je met je handen in het haar? Vraag dan om hulp. Het is geen zwakte om om hulp te vragen, het is juist sterk als jij je grenzen kunt aangeven en om hulp durft te vragen. Ook kun je natuurlijk je hulp aan iemand anders aanbieden wanneer je ziet dat deze persoon overloopt. In beide gevallen kan het heel leuk zijn om samen te werken en er samen iets moois van te maken.

Je doet het goed

Vergeet tot slot niet dat je het goed doet. Je doet je best. Misschien wil je alles helemaal tot in de puntjes verzorgd hebben, maar is dit het belangrijkste? Door alle stress kun je minder genieten, dus probeer met deze tips het iets meer ontspannen aan te doen en onthoud dat het er uiteindelijk allemaal om draait om samen te zijn en te genieten van elkaars gezelschap.

Heb of had jij last van stress tijdens de feestdagen? Hoe ga jij hier mee om?

Ook in de Daily van vandaag:
Dit is de simpele oplossing om zwerfaval tegen te gaan
Deze producten hebben een ontstekingsremmende werking

The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Eén reactie op “Op deze manier ervaar jij minder stress tijdens de feestdagen”

  1. Wanneer er meer van je gevraagd wordt dan je aankunt, ontstaat er (chronische) stress. Dan krijg je allerlei vervelende effecten: je wordt chagrijnig naar je omgeving, je vergeet zaken, kunt geen beslissingen meer nemen etc.

    Dan is het inderdaad goed om goed te ontspannen. Dat ontspannen gaat voor iedereen anders: de één gaat hardlopen, de ander luistert naar muziek. Bij mij leer je het nieuwe ademhalen: https://youtu.be/Le2psB1yssk

Geef een reactie