Deze therapie kan helpen bij het verwerken van een trauma

The Optimist 29 nov 2017 Samenleving

Regelmatig worden er militairen uitgezonden naar het buitenland om daar te dienen. In deze landen krijgen ze veel voor hun kiezen. Het is dan ook niet verwonderlijk dat militairen getraumatiseerd terug komen. Therapie is in deze gevallen belangrijk. Maar er is nóg een andere effectieve manier om met trauma om te gaan.

Richard Casper, een Amerikaanse veteraan, was nog maar vijftien jaar toen hij besloot dat hij zich bij de elite-eenheid van het Amerikaanse leger wilde aansluiten. Richard Casper maakte deze keuze vanwege de aanslag op het World Trade Center die toen net had plaatsgevonden. Na het behalen van zijn middelbare schooldiploma meldde hij zich dan ook aan bij het leger.

Een posttraumatische stressstoornis

Richard Casper is één van de mensen die na zijn uitzending getraumatiseerd terugkeerde. Zo werd zijn beste maatje neergeschoten en raakte hij zelf gewond bij een bomaanslag. Bij terugkomst bleek er sprake te zijn van een posttraumatische stressstoornis, evenals hersenletsel door hoge stress. Therapie hielp Richard Casper niet. Hij kon niet praten over wat hem was overkomen. Hierdoor valt hij steeds meer in een zwart gat, met een depressie tot gevolg, tot hij zichzelf hervond.

Naar de kunstacademie

Een poging om economie te studeren slaagt niet. Dan besluit Richard Casper een andere weg in te slaan. Hij besluit lessen te volgen aan de kunstacademie, de School of Art Institute in Chicago. Het lukt Richard Casper met behulp van schilderen en beeldhouwen om zijn trauma’s te verwerken, zonder er over te spreken. Aan de School of Art Institute haalde hij zijn diploma. Dit was het moment dat hij besloot meer met kunst te doen. De kunst had zo’n goede invloed op hem, dit kon ook bij anderen zo zijn. Richard Casper besloot daarom om de organisatie CreatiVets op te zetten. Met deze organisatie helpt hij andere veteranen om te herstellen van hun trauma, dit met behulp van kunst en muziek. En dit is hem goed gelukt. Richard Casper heeft inmiddels namelijk zo’n tachtig veteranen geholpen bij het herstellen van hun opgelopen trauma.

Ook in de Daily van vandaag:
Deze vrouw raakte geïnspireerd en besloot het anders aan te pakken
Op deze manier zorg je voor een gezondere vetopslag

Bron: NRC
The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

2 reacties op “Deze therapie kan helpen bij het verwerken van een trauma”

  1. Dit lijkt mij dan ook een hele goeie therapie voor getraumatiseerde kinderen. Kunst en muziek, het kan eigenlijk niet eenvoudiger en beter.

  2. In Nederland wordt deze therapie al decennia gegeven en vind zijn oorsprong in de antroposofie. Deze therapie heet: kunstzinnige therapie.

Geef een reactie