Deze vrouw raakte geïnspireerd en besloot het anders aan te pakken

The Optimist 29 nov 2017 Natuur & Milieu

Sommige mensen kiezen voor een huis op het droge en sommige kiezen voor een drijvend huis. In Amsterdam pakken ze het anders aan. Daar zijn er niet alleen drijvende huizen, maar wordt er zelfs gewerkt aan een duurzame drijvende woonwijk: Schoonschip.

Marjan de Blok is de initiatiefnemer van dit mooie project. De duurzame drijvende woonwijk zal de komende jaren ontstaan en komt te liggen in een zijkanaal van het IJ in Amsterdam-Noord. Bij deze drijvende woonwijk moet je niet denken aan vier drijvende huisjes. Het project wordt groots aangepakt met zo’n 100 mensen die in deze duurzame drijvende woonwijk gaan wonen. Samen zullen deze mensen bouwen aan drijvende tuinen en circulaire systemen. Daarnaast moet het ook een gezellige ontmoetingsplek worden.

Plannen maken

De inspiratiebron voor Marjan de Blok was iemand die op een zelfvoorzienende boot woonde. Naast dat het haar altijd al leuk leek om op het water te wonen, leek het haar de ideale manier om zowel duurzaam als zelfvoorzienend te wonen. Natuurlijk kost het wel tijd en geld om zo’n groot project op te zetten. Nu, negen jaar nadat ze op het idee kwam, is het dan ook tijd om bij de bank aan te kloppen. Natuurlijk zat ze de afgelopen jaren niet stil. Zo richtte ze een burgerinitiatief op zodat haar plan waargemaakt kon worden. Steeds meer mensen sluiten zich aan bij dit burgerinitiatief. Samen met deze mensen werd een stichting opgericht en werden plannen op papier gezet.

Een duurzame droomwijk

Inmiddels is er dus een aardige groep ontstaan, van momenteel 105 toekomstige bewoners, verdeeld over 46 huishoudens. Samen zijn ze tot de mooiste plannen gekomen. Zo is het de bedoeling dat de woningen een groen dak krijgen, dat minimaal een derde van het dakoppervlak moet beslaan. Daarnaast willen ze zelf energie opwekken met zonnepanelen en warmtepompen en komt er een gescheiden stroom voor de afvoer van grijs en zwart water. Het is nu wachten op de gemeente, die moet toetsen of de ontwerpen van het project voldoen aan alle eisen. Gehoopt wordt dat in de lente van 2018 gestart kan worden met de bouw van deze droomwijk. Met deze duurzame drijvende wijk hoopt Marjan de Blok dat nog meer mensen geïnspireerd raken om ook op deze manier te wonen.

Ook in de Daily van vandaag:
Deze therapie kan helpen bij het verwerken van een trauma
Op deze manier zorg je voor een gezondere vetopslag

Bron: Het kan wel
The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Geef een reactie