Op deze manier zorg je voor een gezondere vetopslag

The Optimist 29 nov 2017 Gezondheid

Een gezond gewicht is belangrijk. Hiervoor is het belangrijk gezond en gevarieerd te eten. Maar daarnaast is regelmatig bewegen ook van belang. Helaas is dit, in de drukke maatschappij, niet altijd even makkelijk. Vet kan zich dan ophopen op ongunstige gebieden. Om dit te voorkomen kun jij het volgende doen voor een gezondere vetopslag.

Elk mens heeft vet nodig. Vet heeft namelijk ook verschillende functies, zoals het warm houden van het lichaam, het beschermen van de organen en daarnaast kan het als reserve fungeren. Een te veel aan vet is echter niet gezond. Er kan dan sprake zijn van overgewicht. In sommige gevallen kan dit tot insulineresistentie lijden. Het lichaam reageert dan niet meer goed op insuline, het hormoon dat er voor zorgt dat onze bloedsuikerspiegel in balans blijft.

Vetten afbreken

Uit onderzoek is gebleken dat de manier waarop vet wordt opgeslagen een rol speelt bij het wel of niet ontstaan van insulineresistentie. Per persoon kan dit echter verschillen. Zo breekt het ene lichaam vetten sneller af. De vetzuren die hierbij vrijkomen stapelen zich in andere weefsels en organen op, met als mogelijk gevolg insulineresistentie. Andere mensen hebben weer een langzamere vetafbraak en slaan deze vrijgekomen vetzuren gezonder en effectiever op.

Bewegen maakt het verschil

Uit onderzoek kwam naar voren dat wanneer mensen met overgewicht regelmatig sportten, zij meer bloedvaten in hun vetweefsel hadden in vergelijking met inactieve mensen met overgewicht. Een enkele sportsessie bleek het weefsel al te activeren om nieuwe bloedvaten in het vetweefsel aan te maken. Deze activatie is van belang om allerlei stoffen aan- en af te voeren. Wanneer de vetmassa toeneemt, door teveel te eten, maar de bloedvoorziening van het vetweefsel niet toeneemt, kan het vetweefsel ongezond zijn of afsterven. Sport en beweging zijn dan ook factoren die van belang zijn voor een gezondere vetopslag.

Ook in de Daily van vandaag:
Deze therapie kan helpen bij het verwerken van een trauma
Deze vrouw raakte geïnspireerd en besloot het anders aan te pakken

Bron: Nieuws voor dietisten
The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Geef een reactie