Deze partijen zetten zich in voor de biodiversiteit in Nederland

The Optimist 4 dec 2017 Natuur & Milieu

Onlangs schreven wij al dat Rijkswaterstaat met behulp van onder andere rivierhout voor een betere waterkwaliteit wil zorgen. Met als mooie bijkomstigheid dat ook de biodiversiteit vergroot. Maar ook op het land maakt men zich zorgen om de biodiversiteit. Enkele partijen besloten zich daarom in te zetten voor de biodiversiteit in Nederland.

Onlangs kwamen verschillende partijen bijeen om te praten over de toekomst van de natuur in Nederland. Achttien directeuren van landelijke organisaties als LTO Nederland en De Vlinderstichting namen deel aan dit gesprek. Overheid en politici waren niet uitgenodigd, dit omdat de maatschappelijke organisaties willen proberen om samen tot een plan te komen.

Zorgen om de biodiversiteit

Het gesprek was op initiatief van het Nederlands Ecological Research Network (Nern), een collectief van natuurwetenschappers. Zij lieten organisaties als de natuurbescherming, wetenschappers, landbouwers en tevens de agro-industrie met elkaar in gesprek gaan. Het collectief wilde al langer in gesprek met de verschillende partijen, maar met name door de berichten over de afname van vliegende insecten werd dit proces versneld.

Een plan van aanpak

Door de afname in biodiversiteit maken bedrijven zich zorgen. De landbouw is namelijk afhankelijk van insecten. Zo zijn insecten bijvoorbeeld nodig voor de bestuiving van gewassen. Naar aanleiding van het gesprek werd dan ook besloten dat er een plan gemaakt moet worden die het teruglopen van de biodiversiteit in Nederland een halt toeroept. Dit plan willen de samenwerkende partijen voor de zomer van 2018 presenteren. Zo zei Hans van der Werf, directeur van de Friese milieufederatie: ‘Er is een duidelijke wil om tot een aanpak te komen. Dit gaat niet alleen om ecologie, maar ook over de manier waarop wij geld verdienen in de natuur.’ Ook Titia Wolterbeek, directeur van De Vlinderstichting is positief en denkt dat er reden is voor optimisme. ‘Maar we moeten het nog wel waarmaken. De intentie is goed. Het is belangrijk dat we dit momentum vasthouden.’

Ook in de Daily van vandaag:
De helende werking van acupunctuur
Met deze oefeningen blijf je fit op het werk

Bron: Trouw
The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Geef een reactie