De helende werking van acupunctuur

The Optimist 4 dec 2017 Gezondheid

Sommige mensen vinden het zweverig en onzin, anderen hebben het positieve effect ervaren en kunnen niet zonder: acupunctuur. Toch is deze alternatieve geneeswijze bewezen effectief bij onder andere migraine en rugpijn.

De Wereldgezondheidsorganisatie bevestigde in 1999 al dat er genoeg medisch bewijs is om aan te tonen dat acupunctuur daadwerkelijk kan genezen. Dit jaar is er opnieuw onderzoek gedaan. Wetenschappers van de Australian Acupuncture and Chinese Medicine Association in Australië deden namelijk een literatuurstudie en deelden hun bevindingen.

Verstoorde energiebanen herstellen

Wanneer iemand ergens last van heeft, bijvoorbeeld van de rug, is volgende de traditionele Chinese geneeskunde sprake van een energiebaan die verstoord is. De traditionele Chinese geneeskunde kan dan uitkomst bieden. Acupunctuur is een traditionele Chinese geneeswijze waarbij men naalden in het lichaam plaatst. Deze naalden worden op de zogeheten meridianen geplaatst. Het gevolg van deze naalden is dat zij de verstoorde energiebanen kunnen herstellen. De traditionele Chinese geneeskunde gaat er namelijk vanuit dat het menselijk lichaam een continue verbinding maakt met de omgeving. Het lichaam krijgt vanuit die verbinding energieën die door het lichaam lopen via meridianen. Wanneer de naalden op de juiste plek worden geplaatst, kunnen de energiebanen geleid worden. Het gevolg hiervan is dat energie weer normaal door het lichaam stroomt.

Wetenschappelijk bewijs

De bevindingen van wetenschappers van de Australian Acupuncture and Chinese Medicine Association toonden aan dat de geneeskracht van acupunctuur bevestigd kan worden. Zij zagen namelijk dat er in wetenschappelijke studies maar liefst 122 aandoeningen gevonden zijn waarbij de werking van acupunctuur is onderzocht. Van slechts vijf aandoeningen waren de aanwijzingen voor geneeskracht niet wetenschappelijk te noemen. Voor de overige 117 was dit echter wel het geval en wordt gezegd dat acupunctuur bijdraagt aan de genezing van deze aandoeningen. Uit het onderzoek blijkt dat werking van acupunctuur het sterkst is bij aandoeningen waarbij de reguliere geneeskundige niet altijd een oplossing  kan bieden, zoals bij lage rugpijn, diverse vormen van chronische hoofdpijn en artrose in de knie.

Wat zijn jouw ervaringen met acupunctuur?

Ook in de Daily van vandaag:
Deze partijen zetten zich in voor de biodiversiteit in Nederland
Met deze oefeningen blijf je fit op het werk

Bron: Medisch Dossier
The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

3 reacties op “De helende werking van acupunctuur”

 1. ik geloofde natuurlijk niet in die flauwekul. Tot ik het een keer probeerde. Het hielp in zoverre dat ik de dag na een behandeling gewoon een betere dag had. Het genas niet. Na lange tijd gestopt met de behandelingen, omdat het niet verbeterde, niet in curatieve zin. Dan wordt het toch wat duur.
  Dat het een dag meer energie gaf, toch wel apart….

 2. Misschien is er iets fouts bij het testen op ‘wetenschappelijke wijze’ — alsof de ‘wetenschap’ altijd een heilige weg is.
  Acupunctuur is meer dan 4500 jaar oud — sommigen beweren >5500 jaar — terwijl de allopathische geneeskunde amper 100 jaar bestaat.
  Mijn eigen ervaringen met acupunctuur, met veel verschillende therapeuten in veel verschillende landen over meer dan 40 jaar, zijn uitsluitend positief.
  De behandelingen zijn weliswaar soms minder MERKBAAR effectief, maar doorgaans is er een duidelijk, positief verschil tussen voor en na een behandeling.
  Sommige aandoeningen hebben meer nodig dan acupunctuur alleen, zoals supplementen of specifieke Chinese kruidenmengsels of zelfs zoiets als een chiropractische behandeling.

 3. Fijn dat jij zo’n positieve ervaringen hebt met acupunctuur. Wij op de redactie delen die positieve werking.
  – The Optimist

Geef een reactie