Deze kracht kan mogelijk de halve wereld van elektriciteit voorzien

The Optimist 20 nov 2017 Natuur & Milieu

Onlangs schreven we al dat zonne-energie de snelst groeiende energiebron is. Het groeit sneller dan alle andere energiebronnen die we kennen. Zo blijkt uit cijfers van het Internationaal Energieagentschap (IEA) dat in 2016 de capaciteit van zonne-energie met 50 procent is toegenomen. Maar nu is er nog een soort energie die mogelijk de halve wereld van elektriciteit zou kunnen voorzien.

Energiewetenschappers van het Planbureau voor de Leefomgeving zeggen dat waterkracht de potentie heeft om bijna de halve wereld van elektriciteit te voorzien. Dat is niet zomaar een uitspraak.

Een mooi alternatief voor fossiele brandstoffen

Waterkracht vertegenwoordigt zo’n 72 procent van de wereldwijde hernieuwbare energie en levert daarnaast zo’n zestien procent van alle elektriciteit in de wereld. Afhankelijk van de locatie kan dit nog veel meer toenemen. Hierdoor wordt waterkracht een goed alternatief voor fossiele brandstoffen, zoals aardgas en steenkool. Daarnaast is waterkracht een zeer flexibele vorm van hernieuwbare energie. Het is in staat tot energieopslag en kan hierdoor een mooie aanvulling zijn op zonne- en windenergie.

Het potentieel van waterkracht in kaart brengen

Eerder was het lastig om waterkracht te vergelijken met andere bronnen omdat het potentieel van waterkracht slecht in kaart was gebracht. De meeste informatie was afkomstig van enquêtes van nationale overheden. Daarnaast was de onderliggende onderzoeksmethode vaak onbekend en tevens van uiteenlopende kwaliteit. Het Planbureau voor de Leefomgeving heeft dit in samenwerking met onderzoekers van Universiteit Utrecht en Wageningen Universiteit flink verbeterd. Zij hebben met een consistente methodologie bijna vier miljoen individuele locaties over de gehele wereld geëvalueerd. Hierdoor vonden onderzoekers 60.000 geschikte locaties. Deze locaties kunnen samen, in potentie, 9,49 petawattuur per jaar leveren. Dit is bijna de helft van het hele wereldwijde elektriciteitsverbruik in 2016, die ongeveer 20 petawattuur was.

Ook in de Daily van vandaag:
Ben je veganist? Dan mag je deze stad niet missen!
Stel jezelf deze 3 vragen voordat je iemand bekritiseert

Bron: Groene Courant
The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

3 reacties op “Deze kracht kan mogelijk de halve wereld van elektriciteit voorzien”

Geef een reactie