Ben je veganist? Dan mag je deze stad niet missen!

The Optimist 20 nov 2017 Samenleving

Als veganist in Nederland wordt het steeds makkelijker om ook buiten de deur een goede plantaardige hap geserveerd te krijgen. Vooral in de grote steden schieten de eettentjes met vegan opties de grond uit. Maar als we het hebben over dé vegan hoofdstad van de wereld, dan ligt die niet in Nederland. Maar met meer dan 400 veganistische en vegetarische restaurants is het meer dan de moeite waard om als de wiedeweerga het vliegtuig te pakken!

Vegan hoofdstad van de wereld

We hebben het over de Israëlische stad Tel Aviv. De titel ‘vegan hoofdstad van de wereld’ hebben wij er niet opgeplakt. Dat hebben de mensen gedaan die er wonen. Wat ons betreft een prima graadmeter, want locals weten als geen ander wat er speelt in hun stad. De reden dat Tel Aviv zo vriendelijk voor veganisten is, is logisch te verklaren: Israël telt zo’n 200 duizend veganisten. En dan te bedenken dat het land 8,5 miljoen inwoners telt. Door de verhouding van veganisten op de totale bevolking van Israël, is het de grootste veganistische natie van de wereld. Zelfs het ministerie van toerisme promoot Israël als ‘vegan natie’, met Tel Aviv als bruisend hart.

De afgelopen zes jaar is het aantal ‘plantaardige restaurants’ in Tel Aviv explosief gegroeid. In Tel Aviv is de versheid van voeding erg belangrijk. De chef-koks van de stad beginnen de voorbereiding van hun werkdag op de markt. Ze laten zich inspireren door de vele kraampjes welke gevuld zijn met plantaardige lekkernijen.

Israël is een ruimdenkend land

We kennen allemaal wel falafel en humus. Deze plantaardige gerechten worden in de meeste veganistische kringen zeer gewaardeerd. En natuurlijk is het mooi dat je deze gerechten in Israël op iedere hoek van de straat kunt vinden, maar er is veel meer. Het ruime aanbod aan plantaardige maaltijden is te danken aan de vooruitstrevendheid van Israël. Het land staat open voor verandering. Een mooi voorbeeld is het restaurant Nanuchka dat zestien jaar lang bekend stond om het vlees en de kaas dat er geserveerd werd. Toen de eigenaresse besloot om veganist te worden is het restaurant binnen een oogwenk, én succesvol, met haar mee veranderd naar 100 procent veganistisch. Voorbeelden van een plantaardig gerecht dat er wordt geserveerd is Georgiaanse ‘khinkali’ dumplings gevuld met pompoen, aardappel, een salsa van aubergine en champignons.

Een vegetarisch restaurant dat al wat langer in Tel Aviv zit is Orna and Ella. Vanaf 1992 worden daar voornamelijk veganistische maaltijden geserveerd. Het restaurant staat bekend om zijn zoete aardappelkoekjes met een dipsaus van ‘yoghurt’ en ui. Niet alleen de kleinere restaurants van Tel Aviv spelen in op het veganisme. Zo was de Israëlische Domino’s het eerste filiaal dat plantaardige pizza’s verkocht.

Ook in de Daily van vandaag:
Deze kracht kan mogelijk de halve wereld van elektriciteit voorzien
Stel jezelf deze 3 vragen voordat je iemand bekritiseert

Bron: Independent
The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

3 reacties op “Ben je veganist? Dan mag je deze stad niet missen!”

  1. Promoten om voor veganistische restaurants naar Tel Aviv te gaan, vind ik niet kloppen met het milieu-ideaal dat o.a. voor veganistisch eten doet kiezen….

  2. Als mensen met het vliegtuig naar Tel Aviv reizen doen ze alle milieu-voordelen, die samenhangen met geen dierlijke producten eten, meer dan teniet lijkt me. Een niet zo handige aanbeveling.

  3. Hoi Mireille,

    Speciaal voor de restaurants naar Tel Aviv gaan is inderdaad een stap te ver. Wat we met het artikel hopen te bereiken is dat mensen die toch al van plan waren een stedentrip te maken, eens Tel Aviv proberen. Naast de geweldige vegan en vegetarische restaurants, is Tel Aviv namelijk ook gewoon een prachtige stad.

    Groeten van The Optimist

Geef een reactie