Deze bacteriën zijn gunstig voor een gezond gewicht

The Optimist 21 dec 2017 Gezondheid

Eerder dit jaar schreven we al over bruin vet. Vet in ons lichaam dat gunstig is als je wilt afvallen. Ook nu lezen we weer berichten over bruin vet, echter nu in combinatie met bepaalde bacteriën. Deze bacteriën zouden er namelijk voor zorgen dat het bruine vet geactiveerd wordt. En ze hebben nog meer voordelen.

Bruin vet is dus gunstig. Door bruin vet verbranden we namelijk net wat meer calorieën. Fijn als je op je gewicht probeert te letten. Dit bruine vet, wat jonge zoogdieren, en dus ook baby’s nodig hebben om warm te blijven, wordt geprikkeld wanneer het wat kouder is. Dit is dan ook een reden om ook in de winter lekker te wandelen. Bruine vetten slaan in tegenstelling tot ‘gewone’ witte vetcellen geen vet op. Het bruine vet verbrandt juist vetzuren, waardoor warmte ontstaat.

Een gezond gewicht

Nu hebben onderzoekers weer iets nieuws ontdekt in relatie tot bruin vet. Onderzoekers van het LUMC ontdekten dat darmbacteriën kunnen bijdragen aan een gezond gewicht. De bacteriën breken namelijk voedingsvezels af, waardoor butyraat vrijkomt. Butyraat is een korteketenvetzuur die niet alleen zorgt voor een remming van de eetlust, maar ook het bruin vetweefsel activeert. Het blijkt dat slanke mensen meerdere soorten darmbacteriën hebben die helpen bij het verwerken van voedingsvezels. In de lichamen van slanke mensen wordt dan ook meer butyraat geproduceerd, wat hen beschermt tegen overgewicht.

Nog meer positieve effecten

Gezien werd dat insulinewaardes lager waren, evenals de gehaltes van triglyceriden. Daarnaast was er minder sprake van obesitas en leververvetting. Onderzoekers zijn van mening dat het gunstige effect van butyraat voor zo’n 70 procent te danken is aan de verminderde eetlust. De overige 30 procent zou te danken zijn door de activatie van het bruine vet.

Ook in de Daily van vandaag:
Heel veel verse producten zonder bestrijdingsmiddelen, van één boerderij
Kerst vieren met een budget

Bron: Nieuws voor dietisten
The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Geef een reactie