Heel veel verse producten zonder bestrijdingsmiddelen, van één boerderij

The Optimist 21 dec 2017 Natuur & Milieu

Onder de rook van Delft, in Delfgauw, ligt Hoeve Biesland. Een biologisch-dynamische boerderij die al vier generaties door familie Duijndam wordt gerund. In de boerderijwinkel, een omgebouwde SRVwagen, zijn 100 procent duurzame producten van de boerderij en uit de streek te koop. Hou je van melk? Dan tap je zelf uit een grote tank, naast de koeienstal, super verse rauwe melk. TIP: trek je laarzen aan als je hierheen gaat!

Boeren op z’n antroposofisch

Biologisch dynamische landbouw is gebaseerd op de antroposofische principes van filosoof Rudolf Steiner. Begin vorige eeuw wees Steiner boeren er op dat een landbouwbedrijf alles dat het nodig heeft binnen het bedrijf zelf zou moeten kunnen produceren. De gesloten kringloop van mest en voeding voor het vee is sinds die tijd één van de basisuitgangspunten van de biologisch-dynamische landbouw, kortweg biodynamisch.

Gesloten kringloop landbouw

Hoeve Biesland is één van de ruim 300 boerderijen in Nederland die biodynamisch te werk gaat. In de Weilandwinkel, die voor een deel wordt gerund door reïntegratie vrijwilligers, wordt groente, vlees, melk, brood- en banket van eigen boerderij verkocht. Volgens Linda Duijndam heeft hun boerderij geen negatieve invloed op dier en natuur. Geheel volgens de biologisch-dynamische principes hebben ze hun eigen energievoorziening en wordt afval zoveel mogelijk hergebruikt. Nieuwsgierig geworden? Iedere eerste zaterdag van de maand zijn er rondleidingen.

Bewust(er) eten

Hoe bewust eet jij? Let jij er op of bestrijdingsmiddelen worden gebruikt? Als je 100 procent pesticidenvrij wilt eten, dan kun je met een gerust hart biologisch-dynamisch eten. Producten die volgens deze principes tot stand zijn gekomen kun je onder andere herkennen aan het Demeter-keurmerk.

De nieuwste editie van The Optimist gaat over bewust eten. Nieuwsgierig geworden? Begin volgend jaar kun je The Optimist in de winkel vinden. Of bestel het nieuwste magazine in onze shop.

Kijk voor meer informatie op de website van Hoeve Biesland.

Ook in de Daily van vandaag:
Deze bacteriën zijn gunstig voor een gezond gewicht
Kerst vieren met een budget

Bron: Vereniging voor Biologisch-Dynamnische Landbouw en Voeding
The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Geef een reactie