De mooiste cultuurbezoekjes vanuit huis

The Optimist 22 apr 2020 Zingeving

De cultuursector gaat op een creatieve manier om met het sluiten van museums, theaters en bioscopen door de coronamaatregelen. Veel instellingen vullen daarom hun programma’s online in. Wat blijkt? Cultuurbezoekjes kunnen ook heel goed vanuit huis.

Maar liefst 45 procent van de Nederlanders zegt een cultuurbezoek te missen. Dit blijkt uit onderzoek van onafhankelijk onderzoeksbureau Direct Research. Onder de mensen die normaalgesproken tenminste 1 keer per kwartaal een bioscoop, concert, voorstelling, museum of festival bezochten, ligt het percentage zelfs boven de 60 procent. De volgende onlineprogramma’s zorgen ervoor dat we de ontspanning, het plezier en de gespreksstof die cultuur met zich meebrengt niet helemaal hoeven te missen. Bovendien is het een uitgelezen kans om eens kennis te maken met voor jou onbekende terreinen.

HIER. Zwart in Rembrandts tijd

De veelbesproken tentoonstelling over zwarte mensen in zeventiende-eeuwse kunst moest na een week sluiten door de coronacrisis, maar is nu toch te bezoeken vanuit huis. Museum Het Rembrandthuis maakte samen met filmmaker Milan Amzic een mini-documentaire waarin de kijker een rondleiding krijgt door de tentoonstelling. HIER. Zwart in Rembrandts tijd laat zien dat er veel zwarte mensen zijn afgebeeld in de 17de-eeuwse Hollandse kunst, niet als karikatuur of stereotype, maar heel levensecht en herkenbaar. En niet alleen als bediende van de witte elite, zoals je misschien zou verwachten. Het bijzondere en belangrijke verhaal over herkenning en erkenning kan door de mini-docu alsnog worden verteld. Je bekijkt hem hier.

Gerestaureerde films uit 1898

Tijdens de digitale editie van de Nationale Museumweek (20 t/m 26 april 2020) zetten ruim 400 musea hun collecties in de schijnwerpers met ieder een eigen pronkstuk. Eye Filmmuseum presenteert drie recent gerestaureerde 68mm-nitraatfilmpjes: Bloemencorso Haarlem, Na afloop der kindervoorstelling in den Circus O. Carré en Stealing a Dinner (VK). Ter promotie van deze voorpremières projecteerde Eye de beelden op en in het museumgebouw nu bezoek nog niet mogelijk is. De drie filmpjes zijn te zien op het Eye Filmmuseum-YouTubekanaal.

Orgelmuziek live streamen

Ook de Laurenskerk gaat online en brengt orgelmuziek naar de mensen thuis. Om de geplande orgelconcerten toch door te laten gaan, wordt orgelmuziek via een livestream de huiskamers binnengebracht. Via een Facebooklivestream is het voor iedere (toekomstige) orgelliefhebber mogelijk om het orgelpauzeconcert bij te wonen. Iedere dinsdag van 12:45 tot 13:00 uur wordt het concert hier live gestreamd. Na afloop worden alle orgelconcerten op het YouTubekanaal van de Laurenskerk geplaatst.

Wildlife

Eerder schreven we al over het online aanbod van het Rotterdamse Wildlife Film Festival. Zolang de coronacrisis duurt, brengen zij iedere woensdag en zaterdag natuurfilms bij je thuis. Via het YouTubekanaal van WFFR kun je vanaf de bank of luie stoel gratis genieten van films die in voorgaande jaren te zien waren op het festival.

Genoeg cultuur gesnoven en ben je toe aan nóg meer positief leesvoer? Lees dan gratis de digitale The Optimist!

The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Eén reactie op “De mooiste cultuurbezoekjes vanuit huis”

  1. Mooi dat hier ook aandacht wordt besteed aan het gemis aan museabezoek en klassieke muziek. Het benoemen van die aspecten ontbrak in de persconferentie van premier Rutte gisterenavond.

Geef een reactie