De beste artikelen over gezond eten uit het magazine

The Optimist 23 dec 2021 Gezondheid

Ben je toe aan een verfrissende kijk op voeding? Een selectie van de beste artikelen over gezond eten uit het magazine lees je de komende week gratis online.

Wat zit er in jouw eten?

‘Het grootste gedeelte van de mensen weet niets over voedingstoffen en weet niets over de werking van het lichaam, terwijl meer dan 70 procent van alle gezondheidsklachten voeding gerelateerd is’, vertelt orthomoleculair therapeut Ineke Haisma in een interview in The Optimist no. 184. In het artikel Kiezen voor No NoCx vertelt Haisma over stofjes die van oorsprong niet in onze voeding thuishoren, maar er tegenwoordig wel inzitten.

De mannelijke jager grilt zijn groenten

Een kookboek voor mannen met een maatschappelijke lading. Dat is het vertrekpunt van vegan chefs Lisette Kreischer en Maartje Borst. Zij werden geïnterviewd door Yildiz Celie voor The Optimist no.188 over hun boek MAN.EAT.PLANT en kregen enkele pittige vragen voorgeschoteld.

Overpeinzingen over sudderkarbonaadjes

‘Nu pas merk ik hoeveel morele oordelen ik had over eten, wat ik van mezelf eigenlijk allemaal niet mocht, nu ik dit ineens allemaal wél mag’, schrijft Lisette Thooft in Als het eten niet lekker zit. In dit artikel gepubliceerd in The Optimist no. 178 deelt de schrijfster haar overpeinzingen over sudderkarbonaadjes, schuldgevoel, schoolmelk en sojavla.

‘Ik geloof niet in diëten’

Met de voedselzandloper van dr. Kris Verburgh zouden we langer en gezonder kunnen leven. De arts werd voor The Optimist no. 152 geïnterviewd door Marco Visscher. In het artikel vertelt hij dat hij niet in diëten gelooft. Een dieet veronderstelt volgens Verburgh dat je tegen je zin voor een bepaalde periode minder eet. ‘Dat is drie keer verkeerd’, telt hij. Hij focust zich liever op gezond oud worden.

De hamvraag

Misschien heb je ondanks alle kennis die je in deze themaweek opdoet over voeding nog steeds moeite om daadwerkelijk gezond te eten. In 2011 vertelde Ivar Wolffers, buitengewoon hoogleraar Gezondheidszorg en Cultuur, waarom het toch zo moeilijk blijft om gezond te leven. ‘Als het makkelijk was geweest, hadden we onze gezondheidsproblemen al opgelost’, verklaart hij. In dit artikel uit 2011 werden hierover vijf vragen gesteld aan de hoogleraar.

The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Geef een reactie