Gratis eten? Dit duurzame initiatief maakt het mogelijk.

The Optimist 25 jan 2018 Natuur & Milieu

We verspillen met zijn allen onnodig veel voedsel. Het initiatief van BuurtBuik zet zich in om dit probleem aan te pakken op een bijzondere en sociale manier.

Op pad met de bakfiets

BuurtBuik kon het niet meer aanzien. Er wordt zoveel voedsel onnodig verspild. Elk jaar gooien we maar liefst voor 2,5 miljard euro aan voedsel weg. Per huishouden komt dit neer op 340 euro per jaar. Naast de huishoudens wordt er ook nog eens voor zo’n 2 miljard euro weggegooid door supermarkten, voedselproducenten en de horeca. Verschillende Amsterdammers besloten daarom de handen ineen te slaan en de strijd tegen voedselverspilling aan te gaan. Dit doen zij door het overvloedige voedsel op te halen bij onder andere supermarkten, groenteboeren en horecagelegenheden. Eén keer per week gaat het team per bakfiets op pad om in de buurt het overgebleven voedsel op te halen.

Verbinding en eten

Het voedsel wordt iedere zaterdagochtend opgehaald. Vervolgens wordt het voedsel in de middag bereidt. Natuurlijk staan hygiëne en kwaliteit hoog in het vaandel. Zodra het eten klaar is, is iedereen welkom om aan te schuiven. Het mooie is dat dit initiatief niet alleen voedselverspilling tegengaat, maar ook mensen met elkaar in verbinding brengt. Zo kunnen mensen met verschillende achtergronden in contact met elkaar komen en genieten van een heerlijke, gratis maaltijd. Afhankelijk van wat er die ochtend is opgehaald is dit vaak zelfs een driegangenmenu.

Nieuwe vestigingen

Inmiddels heeft BuurtBuik al zeven locaties in Amsterdam. Op 17 februari komt er ook een vestiging in Utrecht in buurthuis De Boog te Utrecht Overvecht. Natuurlijk is hier wel geld voor nodig en daarom is er een crowdfunding opgezet. Ook vrijwilligers en leveranciers kunnen hier hun steentje aan bijdragen, om zo samen voedselverspilling tegen te gaan. Meer weten? Kijk ook eens op buurtbuik.nl.

Lees ook in de Daily:
Jong geleerd is oud gedaan
Een gezondere leefstijl begint hier

Bron: Het kan wel
The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Eén reactie op “Gratis eten? Dit duurzame initiatief maakt het mogelijk.”

  1. Even iets heel anders. .”Vervolgens wordt het voedsel in de middag bereidt.” Ik heb weinig lagere school gehad. Het was oorlog toen. Bovendien zijn er nadien verscheidene herzieningen van de spelling geweest die ik eerlijk gezegd niet heb bijgehouden. Ik zou in de zin die ik zojuist aanhaalde “bereid” hebben geschreven. Hoe kom ik nu mrt die spelling weer bij de tijd? (of tijdt?)

Geef een reactie