Jong geleerd is oud gedaan

The Optimist 25 jan 2018 Samenleving

De dag begint vroeg en zodra je de deur uitstapt staat een bedrijfsauto voor je klaar om je naar je werk te brengen. Oké, je werk voor één dag, maar wel een heel bijzondere dag! Want hoe is het nou om te werken als CEO, politicus of hoofdredacteur? Vandaag zullen 200 kinderen dit weten. Zij nemen namelijk de baan over van verschillende topbestuurders en politici.

Wat is er nou mooier voor een scholier dan om een dagje mee te lopen met de bazen? Het JINC-project Baas van Morgen biedt deze kans jaarlijks aan zo’n 200 scholieren met een sociaaleconomische achterstand. Op deze manier ervaren de scholieren hoe het is om de touwtjes in hand te hebben.

De plek delen met een topbestuurder

Hoe denken scholieren over hun toekomst?  De één denkt precies te weten wat hij of zij later wil worden en iemand anders is daar nog niet echt mee bezig of heeft geen idee. Niet iedereen wil topbestuurder worden, en dat hoeft ook niet. Maar door een dagje mee te lopen in die posities, kun je als scholier een flinke dosis zelfvertrouwen en motivatie ontwikkelen. Bovendien doen ze contacten op, dus wie weet komen ze zo ooit wel bij hun toekomstige werkgever uit. De topbestuurders die hun plek voor één dag delen, maken de belofte dat de scholieren in hun latere loopbaan nog eens een beroep op hen mogen doen.

De ladder beklimmen

De scholieren komen op bijzondere posities terecht, ze zijn minister van Binnenlandse zaken, directeur van de Nederlandse Spoorwegen of van de werkgeversvakbond (VNO-NCW). Ook bedrijven als BNNVARA, De Efteling, TomTom, ING, Maasstad Ziekenhuis en Tesla werken mee. Met Baas van Morgen wil de organisatie jongeren gelijke kansen te bieden. Zodat geboren worden in een wijk met een hoge werkeloosheid niet betekent dat kinderen minder kans op een bepaalde toekomst hebben.

Lees ook in de Daily:
Een gezondere leefstijl begint hier
Gratis eten? Dit duurzame initiatief maakt het mogelijk.

Bron: Nationale Onderwijsgids
The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

2 reacties op “Jong geleerd is oud gedaan”

  1. Jong geleerd is oud gedaan…. hoe is het voor meisjes om bij dit plan een afbeelding van uitsluitend mannenkleren te zien ?! Zo vroeg en subtiel beginnen dus de vele manieren van achterstand voor vrouwen. Had mee bewustzijn verwacht van The Optimist.

  2. Beste A. Carels,

    Wat is mannen- en wat is vrouwenkleding. Wij vinden dit unisex 🙂

    – The Optimist

Geef een reactie