Een gezondere leefstijl begint hier

The Optimist 25 jan 2018 Gezondheid

Door het grote aanbod in supermarkten is het soms lastig om een bewuste keus te maken. Want welke producten zijn nou gezond en welke kan je beter met mate eten of drinken? Het aantal mensen met overgewicht neemt steeds meer toe en het is tijd om hier verandering in te brengen.

Voor veel ziektes is onomstotelijk bewezen dat voeding een positief effect heeft op de gezondheid, denk aan ziekten als diabetes mellitus en hart- en vaatziekten. Een gezond voedingspatroon kan ziektes voorkomen, klachten laten afnemen en in sommige gevallen zelfs ziektes genezen.

Zelf-identiteit 

Onderdeel zijn van een groep en overtuigingen over jezelf hebben een grote invloed op je leefstijl en ook op de mogelijkheid om je leefstijl te veranderen. We zijn namelijk gemotiveerd om ons te gedragen op een manier die bij ons, en de groep waar we bij horen, zou passen. Wanneer jij je een roker voelt, is het lastiger om te stoppen met roken dan wanneer jij je een niet-roker voelt. Beter kun je jezelf dan ook gaan zien als bijvoorbeeld sporter of niet-roker. De psychologie achter je leefstijl is dus belangrijker dan je denkt.

Leefstijl is de sleutel

Wil je je gezond en fit voelen? Dan is een gezonde leefstijl de sleutel tot (meer) succes. Eet je gezond, gevarieerd en vul je tekorten aan met natuurlijke voedingssupplementen, dan zul je je fitter voelen. Beweeg je daarbij regelmatig en matig intensief, dan ben je nog een stap dichterbij. Toch is het niet altijd even makkelijk om je leefstijl aan te passen. Je leeft vaak al een lange tijd zo, dus je gewoonten aanpassen kan dan nog wel eens lastig zijn.

Extreem of toch niet?

Gelukkig lukt het een deel van de patiënten wel om hun leefstijl aan te passen. Een ander deel van de patiënten slaat te ver door. Zij sporten heel fanatiek en eten extreem gezond. De andere groep wil wel graag veranderen, maar lukt het vaak gewoon niet. Door deze twee laatste groepen te waarschuwen voor bijvoorbeeld obesitas- en diabetes epidemieën, maar verder geen hulp te bieden, wordt hun ongezonde gedrag bevestigd. Een goede hulp is dan ook van essentieel belang.

Lees ook in de Daily:
Jong geleerd is oud gedaan
Gratis eten? Dit duurzame initiatief maakt het mogelijk.

Bron: Het Financieele Dagblad
The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Geef een reactie