Bloos jij? Ga dan nu de uitdaging aan

The Optimist 16 nov 2017 Gezondheid

Ben je wat onzeker of verlegen van jezelf? Dan kan het zijn dat je soms wat sneller rood wordt. Dit wordt vaak als heel vervelend ervaren. Je voelt je gezicht warm worden en denkt een hoofd als een tomaat te hebben, als niemand het maar ziet denk je. Stop hiermee en ga de uitdaging aan!

Blozen is een normale reactie, maar vaak wordt het als heel vervelend ervaren. Met name wanneer de persoon in het middelpunt staat kan het blozen opeens opkomen.

De belemmering van rood worden

De bloedvaatjes in de huid verwijden zich en je krijgt het opeens warm. Je hebt het idee dat je rood wordt en soms zul je ook daadwerkelijk kleuren, in je gezicht en soms in je hals. Ook kun je last krijgen van overmatig zweten. Je hebt het idee dat iedereen het ziet en voelt je bekeken en dit kan het nog erger maken. Op sociaal vlak kan dit erg vervelend zijn en soms kan het je zelfs beperken. Misschien durf je hierdoor niet de dingen te doen die je eigenlijk zou willen doen, zoals contacten aangaan met mensen die je nog niet kent of voor een groep te spreken.

Maak je niet druk

Maar maak je niet druk. Het kan iedereen gebeuren, dus je bent niet alleen. Daarnaast duurt het vaak maar kort als je bloost. Al lijkt het soms wel uren te duren, voor je het weet is het weer voorbij en is je rode kleur weg. Daarnaast helpt het als jij je er minder druk om maakt. Want hoe minder erg je het vindt en het accepteert, hoe minder last je ervan hebt en hoe sneller het weer voorbij is. Natuurlijk is dit makkelijk gezegd, maar het helpt wel.

Wees niet bang

Wees daarom niet bang om rood te worden, want wanneer je dit bent, is de kans groot dat je inderdaad rood zult kleuren omdat je er zo’n lading aan geeft. Probeer juist om meer zelfvertrouwen te krijgen. Oefen met de dingen die je lastig vindt en ga juist de uitdaging aan. Hoe meer je in de situaties komt waarin jij bang bent om te blozen, hoe meer je er aan went en ziet dat je minder zult blozen. Groei.

Ook in de Daily van vandaag:
Een langere levensduur door lichaamsbeweging
PurposeDay bruist morgen vol energie

Bron: Mens en Gezondheid
The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Eén reactie op “Bloos jij? Ga dan nu de uitdaging aan”

Geef een reactie