Een langere levensduur door lichaamsbeweging

The Optimist 16 nov 2017 Gezondheid

Dat lichaamsbeweging goed voor lichaam en geest is, weet iedereen. Ook wanneer je ouder wordt is het belangrijk om in beweging te blijven. Niet alleen beweging in en om het huis kan gunstig zijn, maar ook een andere vorm van beweging blijkt gunstig te zijn voor de gezondheid van vrouwelijke senioren.

Wanneer je ouder wordt is het niet altijd mogelijk om nog volop actief te zijn. Je krijgt misschien te maken met verschillende kwaaltjes. Misschien heb je last van je heup of je conditie wordt minder. Toch blijkt uit onderzoek dat er één gunstige manier van bewegen is voor vrouwelijke senioren: een gemiddelde tot krachtige vorm van bewegen.

Lagere kans op vroegtijdig overlijden

Aan dit onderzoek deden 16.700 vrouwen mee met een gemiddelde leeftijd van 72 jaar. Deze vrouwen kregen zeven dagen lang een tracker die hun bewegingen en de intensiteit van bewegen bijhield. Ook werd er bijgehouden hoeveel van de deelnemende vrouwen binnen twee jaar na het onderzoek kwamen te overlijden. Het ging om 207 vrouwen. Bij het onderzoek werd specifiek gekeken naar het effect van een lichtere vorm van beweging in relatie tot de levensduur bij vrouwelijke senioren.

Uit het onderzoek kwam naar voren dat een gemiddelde tot krachtige vorm van beweging in verband werd gebracht met een lagere kans op vroegtijdig overlijden.

Significante verschillen

Zo werd gezien dat vrouwen die vaker gemiddeld tot intensiever bewogen respectievelijk 60 tot 70 procent minder kans hadden om vroegtijdig te overlijden in vergelijking tot de groep vrouwen die het minst actief waren. Dit verband werd niet teruggevonden bij de groep vrouwen die met name aan lichte beweging deed, zoals het doen van de huishoudelijke taken en winkelen. Het ging er dus niet om dat er heel intensief gesport werd, ook een matige vorm van lichaamsbeweging, zoals stevig doorwandelen, bracht voordelen met zich mee.

Ook in de Daily van vandaag:
PurposeDay bruist morgen vol energie
Bloos jij? Ga dan nu de uitdaging aan

Bron: NU
The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Geef een reactie