5 manieren om minder afhankelijk van je smartphone te zijn

The Optimist 24 nov 2017 Samenleving

Onlangs besloot de redactie van The Optimist om tien avonden afstand van de smartphone te nemen. Een uitdaging die veel met ons deed. Het bracht ons rust en gaf ons zeeën van tijd. Maar hoe kun je ervoor zorgen dat je minder afhankelijk van je smartphone bent?

Vragen die we hadden, en die we normaal via de zoekmachine zouden opzoeken, bleven onbeantwoord. Contacten die normaal via de app gingen, werden minder. In het begin best even wennen. Maar uiteindelijk was het een uitdaging die ons tot rust bracht. En ook jij kunt deze rust krijgen.

Offline en online uren

Bepaal voor jezelf wanneer je je wilt afzonderen van de online wereld. Wij kozen er voor om vanaf het moment dat wij uit ons werk kwamen tot de volgende ochtend offline te zijn. Dit gaf ons de gelegenheid extra te genieten van de avonduren. Maar ook kun je kiezen voor een ander tijdsinterval. Begin bijvoorbeeld met het uitzetten van je internet, doe dit twee tot drie uur voor je gaat slapen. Of kies er voor om juist in de ochtend die rust te pakken.

Word je bewust

Een smartphone wordt vaker gebruikt dan je denkt. Probeer daarom om bij te houden hoe vaak jij per dag je smartphone gebruikt. Onbewust gebruik jij je smartphone vaker dan je denkt, al is het maar even om te checken of je een bericht hebt ontvangen. Het bijhouden van het gebruik van je smartphone kan eenvoudig via diverse apps.

Werk vind plaats op werk

Het is begrijpelijk dat je het lastig vindt om je smartphone te laten voor wat het is wanneer je druk met werk bent. Probeer toch om werk en privé gescheiden te houden en vooral geen werk mee naar huis te nemen. Er zijn situaties waarin het echt niet anders kan, maar laat die ene keer een uitzondering zijn.

Ontdek een nieuwe hobby

Je zult merken dat je opeens een stuk rustiger in je hoofd bent. Je hebt meer tijd en voelt je minder gehaast. Tijd om deze tijd te benutten. Dit kan zijn door een nieuwe hobby te ontdekken. Probeer bijvoorbeeld eens een nieuwe sport uit of ga creatief aan de slag.

Meldingen uitschakelen

Ben je zo ver en kun je een paar uur zonder smartphone? Dan is het tijd voor de volgende stap: het uitschakelen van je meldingen. Deze actie gaat jou nog meer helpen om niet te pas en te onpas je smartphone te pakken. Het is begrijpelijk dat je dit niet met alle meldingen wilt doen, maar wel kun je bijvoorbeeld meldingen van bepaalde social media kanalen uitschakelen.

Ben jij veel online of juist bewust al steeds vaker offline?

Ook in de Daily van vandaag:
Dit is de manier van onderwijs die leerlingen met autisme helpt
Bijzonder stuk hout wint PurposeAward

The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

2 reacties op “5 manieren om minder afhankelijk van je smartphone te zijn”

  1. Kostelijk onder het kopje “word je bewust” te lezen dat je het gebruik van je smartphone moet bijhouden via een app! Je wilt toch bereiken dat we minder die smartphone gebruiken?!

  2. Beste Aad,

    Dit lijkt misschien een rare oplossing als het juist de bedoeling is om je smartphone minder te gebruiken. Toch kan het je inzicht geven in hoeveel je het apparaat eigenlijk gebruikt. Door deze bewustwording kan het iemand er toe aanzetten om minder bezig te zijn met de smartphone. En natuurlijk kun je ook via deze app handig kijken of je smartphone gedrag beter is geworden of niet.

    – The Optimist

Geef een reactie