The Optimist
The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.
Met zijn allen proberen we steeds duurzamer te leven. We letten op wat we in de supermarkt kopen en proberen ook in huis ons steentje bij te dragen. Maar wat kunnen we nog meer doen?
Nu het buiten steeds kouder wordt is er natuurlijk niks lekkerder dan in een lekker warm huis thuis te komen. Dit kost echter wel allemaal energie, niet goed voor het milieu en ook niet goed voor je portemonnee. Zo kan het je al €80,- per jaar opleveren als je in de nacht de thermostaat op 15 graden zet. Kies je er voor om tussendeuren te sluiten en alleen de ruimtes te verwarmen waar je je in bevindt? Dan kan je al snel zo’n €190,- per jaar besparen. Vergeet ook niet de verwarming lager te draaien als je van huis bent. En je kunt natuurlijk ook een extra trui, een warm paar sokken en een dekentje pakken en de verwarming iets lager draaien. Gezellig en knus tijdens de donkere dagen.
Een lekkere warme, lange douche is ook extra fijn in de herfst en winter. Maar weet je hoeveel liter water dit kost? Dit is echter nog niet het grootste probleem. Het gaat er namelijk nog meer om dat warm water 50 keer meer energie kost dan koud water. Dit zorgt, wanneer je een gasketel hebt, voor een stijging van de CO2-uitstoot. Douche daarom maximaal 5 minuten en draag bij aan een beter milieu en een vollere portemonnee.
De techniek is met de jaren beter geworden. Zo is nieuw apparatuur vaak ook energiezuinig. Een A+++ koelkast of vriezer is namelijk al twee keer zuiniger dan een koelkast of vriezer met een A+ label. Wanneer je een oud apparaat hebt, zal dit dus nog meer verschillen. Door een nieuw apparaat aan te schaffen dat zuiniger is, zul je ook zelf minder verbruiken. Daarnaast is het ook beter voor het milieu. Voor een (af)wasmachine en magnetron werkt het net iets anders, deze kun je namelijk wel het beste zo lang mogelijk gebruiken.
Het verwerken van gescheiden afval is goedkoper dan wanneer één grote hoop gemengd afval verwerkt moet worden. 85 procent van het afval dat we produceren kan gerecycled worden. Op dit moment zitten we op 53 procent. Er is dus nog aardig wat winst te behalen. Op de Afvalscheidingswijzer kan je meer informatie vinden over het scheiden van afval.
Ook textiel dat we niet meer gebruiken kunnen we recyclen, helaas gebeurt dit veel te weinig en verdwijnt er in Nederland per jaar zo’n 169 miljoen kilo aan kleding via het restafval, zo de verbrandingsoven in. Gooi daarom je kleding in een kledingcontainer of geef het aan iemand anders die het goed kan gebruiken.
In een eerdere Daily schreven we al dat de productie van vlees erg belastend is voor het milieu. Zo zou één dag per week minder vlees eten gelijk staat aan één miljoen minder auto’s op de weg. Maar niet alleen vlees is een boosdoener, ook andere dierlijke producten beïnvloeden het milieu. Zo leveren zuivelproducten ook een aardige bijdrage aan de toename van broeikasgassen. Probeer daarom om regelmatig vlees en andere dierlijke producten te vervangen voor plantaardige alternatieven.
Hoe draag jij bij aan een duurzaam leven?
Ook in de Daily van vandaag:
> De zin en onzin van vitamine D
> Stel Arita Baaijens aanstaande donderdag een vraag
Schrijf je gratis in voor onze PositiefNieuwsBrief (1 tot 3 e-mails per week). Uitschrijven kun je ieder moment door op de unsubscribe-link te klikken die onderaan iedere mailing staat.
Reacties