De zin en onzin van vitamine D

The Optimist 17 okt 2017 Gezondheid

Vitamine D is een van de weinige vitamines die ons lichaam zelf kan maken: onder invloed van UV-licht in de zon wordt in onze huid cholesterol omgezet in vitamine D. Maar krijgen we nog wel genoeg van dit vitamine binnen, nu de dagen korter worden en de zon zich minder laat zien? We bekijken de zin en onzin.

Vitamine D is van belang voor sterke botten

Vitamine D is samen met calcium belangrijk voor sterke botten en een sterk gebit. Dit belangrijke vitamine bevordert de opname van calcium door het lichaam. Maar dat is niet het enige. Het vitamine is ook van belang voor de weerstand en het goed blijven functioneren van de spieren. Een tekort aan het vitamine kan onder andere leiden tot vermoeidheid, botontkalking, spierzwakte en spierkrampen.

Zorgen voor voldoende vitamine D

Zo’n 70 tot 90%  van de benodigde hoeveelheid vitamine D kan ons lichaam zelf aanmaken. Daarvoor hebben we wel zon nodig, want dat aanmaken gebeurt in de huid, onder invloed van UV-straling uit zonlicht. Naarmate je ouder wordt, verandert het vermogen om vitamine D aan te maken. Ook zit het vitamine van nature in vette vis, zoals haring, makreel en zalm. Er zit ook een klein beetje in roomboter, volle zuivel en vet vlees. En het wordt toegevoegd aan margarine, halvarine en bak- en braadproducten. Maar vitamine D zit maar in beperkte hoeveelheden in deze voedingsmiddelen; met alleen voeding ben je er dus niet. Wanneer je onvoldoende buiten komt (zodat het lichaam het vitamine kan aanmaken), tot een risicogroep behoort of ouder bent (boven de vijftig voor vrouwen en boven de zeventig voor mannen), kan het verstandig zijn een vitamine D-supplement te nemen.

Overdosis?

Vitamine D is een in vet oplosbaar vitamine en wordt dus opgeslagen in het lichaam. Een teveel aan dit vitamine ontstaat daardoor niet snel en is bovendien uitzonderlijk. De Gezondheidsraad heeft voor de gehele Nederlandse bevolking een veilige bovengrens vastgesteld van 50 microgram per dag. De meeste supplementen bevatten 10 microgram vitamine D, 100 gram haring ook. Let op: de symptomen van een teveel aan vitamine D lijken sterk op die van een tekort. Het is daarom aan te raden de bloedwaarde na te laten kijken voordat u overgaat tot het nemen van supplementen.

Ook in de Daily van vandaag:
Stel Arita Baaijens aanstaande donderdag een vraag
5 manieren om duurzamer te leven

Bron: Gezondheidsnet
The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Reacties zijn gesloten.